Jag ställer mig i raden av folk som tror att Elanders kommer att gå bra framöver. Elanders är så lågt värderat idag att det knappt försiggår någon handel i aktien. Det finns helt enkelt ingen som vill köpa eller sälja för 44 kr. Med blott 2000 aktier, eller 88.000 kr, kan man idag sälja ner kursen mer än 10% i ett nafs. Det säger en del om omsättningen.

Men åter till Elanders. En av bolagets stora inkomstkällor ligger i manualer till olika hemelektronikprodukter. Största segment är helt klart mobiltelefonsidan. I och med att marknaden för just mobiltelefoner börjar ljusna ser även läget för Elanders klart ljusare ut. Kursen har redan stigit 50% från botten, men det är fortfarande mer än 15% upp till den nivå som Carl Bennet köpte på sig 750.000 aktier på.

I gårdagens media kunde man läsa om att mobilförsäljningen börjar ta fart igen. Imorgon kommer Nokia med sin rapport och den kommer bli klart vägledande för uppfattningen om mobilmarknaden. Om Nokia guidar för att botten varit och att man ser ökad försäljning,  i synnerhet på tillväxtmarknader som Kina och Indien, då tror även jag att det kan vara ett ypperligt tillfälle för de som ännu inte köpt Elanders att hoppa på aktien. Skulle marknadsutsikterna se fortsatt mörka ut kan man kanske avvakta lite. I och med att Elanders ligger ett par led efter den omedelbara konjunkturvändningen har man en chans att hoppa på innan aktien lyfter enkom genom att studera marknaden runtomkring.

Någon frågade om det verkligen fanns en marknad i tryckta manualer. Många tillverkare väljer ju att ge ut manuelarna elektroniskt på webben istället!? Glädjande nog är Elanders en av de ritkigt stora även på denna typ av manualer.

Elanders har nyligen tillsatt en ny VD som verkar ha städat upp ordentligt för framtiden. Nya VD:n kan tryckeribranchen mycket väl och sägs också vara duktig på kostnadskontroll, vilket sågs om en av förra VD:n’s största brister. Att nya VD:n också har ökat sitt inneav nyligen, om än med en liten post, får också ses som positivt.

Med detta sagt kan Elanders bli en mycket fin investering för den som tror att konjunkturen och konsumptionen kommer att återhämta sig och kanske till och med stiga ännu mer. Men eftersom Elanders ligger i “ledet efter det första ledet” av bolag som rycks med i konjunkturen får man kanske ha en placeringshorisont som åtmistone sträcker sig längre än till nästippen.