Alcoa släppte inatt sin rapport, beskedligt över förväntan. Det bästa, som jag ser det, är att man lyckats vända en förlust mot vinst. Nu visar man alltså vinst igen. Det lovar onekligen gott om aluminiumproducenten kan tjäna pengar igen och inte enbart minska förlusterna. Reaktionerna på den svenska börsen har inte heller låtit vänta på sig. OMX är upp ca 1% och det är över hela linjen. Det ska därför bli väldigt intressant att se vad de överiga bolagen har att komma med. Jag har svårt att se att alla bolag kan överträffa förväntningarna, men det är nog inte omöjligt att en hel del kommer in över förväntan även denna gång. Men jag ska i så fall säga att jag är något överraskad. Dessutom poängterar Alcoa att Kinas roll i återhämtningen varit stor, mycket stor. Kanske blir 2009 det år då Kina verkligen visar att de är en stormakt, här för att stanna och stor nog att rå på hela världens ekonomier.

Om även verkstadsbolagen kan visa att man tjänar pengar tror jag kurserna kan få sig en rejäl skjuts uppåt. Indextunga bolag som Ericsson, HM och Volvo är jag däremot mer fundersam kring. HM har redan stigit i relation till vad man kan förvänta sig som “normal” tillväxt för bolaget. Ericsson får det bara hetare om öronen för varje år som går. Helt klart är Volvo den kandidat av de tre som har bäst potential framöver. Bolaget sade nyligen att man fortfarande inte ser några större ljusningar och därför pressas kursen ännu. Men hur länge kommer det att fortgå? Min personliga teori är att Volvo kommer att skutta upp till 80-90 kr så snart man klarar att leverera en ljusare rapport.

Ljus rapport är också vad Swedbank skulle behöav. Just nu tycker jag Lettlands PM förstör mer än han bidrar med. Hans snack om införandet av rättsvidrig lagstiftning har verkligen fått fart på spekulationerna igen och även om börsen är upp åker Swedbank ner. Swedbank skulle behövt mer lugn och ro i Baltikum och en något ljusare rapport för Q3. Men just nu är det förstås naturligt att fokus riktas mot ordkäbblerierna mellan Borg, Ingves och Valdis Dombrovskis (heter han så?).