Nya lagförslag som ska begränsa privatpersoners återbetalningsskyldigheter är på tapeten. Låter det inte lite som att letterna först vill skjuta sig i högerfoten för att sedan skjuta sig i vänsterfoten? Vad hände med hela det finansiella systemet om man behandlar långivare på detta sätt? Det är så rörigt där borta att man knappt orkar engagera sig längre. Letterna vill att lånen ska begränsas till marknadsvärdet av fastigheterna. Det var ju på de grunder som lånen en gång beviljades. Men nu har marknadsvärdet förändrats till det sämre. Tänk om det hade varit likadant åt andra hållet ockås… snacka om att vara livegen för resten av livet. Sjukt!

Jag har insett att mitt belåningsvärde stigit till skyarna sedan de nya BTA-aktierna kommit in på kontot. Det gör att jag nu har gott om marginaler  och möjligheter att utnyttja eventuella köplägen som kan tänkas uppstå i samband med rapporterna för tredje kvartalet. Denna gång ska jag vara proaktiv och ha en lista över exakt när alla bolag rapporterar. Sedan ska jag köra en mer spekulativ placring med mycket kort horisont. Men det blir förstås bara småpengar och mest för det glada nöjets skull.

I stort tror jag fortfarande att finans är den sektor som har bäst potential på lite sikt. Verkstad är jag fortfarande skeptisk till med undantag för Volvo och SSAB. Ser man på SKF undrar man ju vart det ska sluta. Kurvan där är snart ikapp 2007 års ATH. Tittar man på H&M och SKF så inser man att de “stora, trygga, stabila och extremt välskötta bolagen” är mycket attraktiva för placerare, i synnerhet långsiktiga placerare, och möjligen är det förklaringen till bolagens höga värderingar trots att vi inte ridit ut alla stormar ännu. Tänk att man kunde köpa H&M för  250 kr för inte så länge sedan… det gjorde jag åt min fru och dotter.