Många är förbannade över att svenska staten håller de svenska bankerna i allmänhet, och Swedbank i synnerhet, under armarna. Om detta vill jag säga följande:

Har man stöttat oligopolet i detta land så har man själv bidragit till att sätta sig i den sits man sitter i. Staten stöttar bankerna av fullständigt egoistiska skäl och eftersom det vore som att skjuta sig i foten om man inte gjorde det.

Alliansen med Reinfeldt i spetsen är knappast några duvungar som ger näringslivet minsta lillfingernagel gratis. De skulle gjort allt vad de kunde för att klämma åt bankerna om de kunde. Det måste svida rejält för dem att behöva garantera deras upplåningar. Men notera att de bara är garanter. Ännu har de faktiskt inte behövt skjuta till några pengar. Så alla svenne-banans skattepengar är intakta i frågan.

Sen ska man ha klart för sig att marknadens förtroende för Swedbank var skjutet i sank. Precis som folk på detta forum (Avanzas forum) tvivlade på att banken klarar sin kapitalsituation gjorde även marknaden det, och trots att banken är “väl kapitaliserade” ville marknaden inte ge banken bra lånevillkor om inte också staten kunde garantera lånen.

Allt detta gör Swedbank handlingsförlamade. Om de varje gång de ska låna pengar måste kontrollera med pappa staten att det är okej kan de heller inte bedriva sin verksamhet självständigt. Det betyder allt från att låna ut till vem man vill till att ge ut vilka bonusar man vill och så vidare.

En del kan nu fråga sig, kommer banken att börja med sina bonusar igen? Jag tror inte det. Jag tror att Wolf har en helt annan syn på hur banken ska ta sig ur krisen och återfå marknadens förtroende. Därför blir det nog varken bonusar eller utdelningar på några år. Dessutom vittnar Wolf’s senaste köp den 17:e augusti av 10.000 a-aktier på detta (i annat fall hade han valt preferensaktien). Wolf har sedan dag ett sagt att hans uppgift är att Swedbank ska återfå marknadens förtroende. Och även om du, jag och svenne-banan inte ger honom vårt förtroende så märks det väldigt tydligt att resten av världen börjar göra det.

Kanske vet vi mer än de som investerar i Swedbank, eller så vet vi inte det…. jag vet inte vem som har rätt, men jag försöker se nyktert på saken från båda sidor. Därför är jag ockås beredd att ändra uppfattning på två röda om det dyker upp nya fakta.

Situationen för Swedbank börjar likna den med TARP-medel för USA-bankerna. Staten ska lägga sig i både det ena och det andra, folk som svenne-banan, du, jag och media ska ha våra åsikter etc… Vi såg ju alla vad detta ledde till i våras. Man vill alltså att så många som möjligt åtminstone ska ha samma uppfattning om banken. På så sätt minskar ryktena och spekulationerna, och det är helt klart den bilden som Wolf utger sig för att skapa.

Som långsiktig aktieägare i Swedbank (alltså någon som äger pappret för att de verkligen tror på bolaget) borde man vara oerhört glad över att Swedbank värvat Wolf. Jag tror de har gjort ett kap som fick honom och hittills tycker jag han gör ett alldeles fantastiskt jobb. Tyvärr tror jag inte att Svenne-Banan har fattat vilken kung han varit hittills. Men det blir vi nog varse om vad det lider.

 

P.s.    “Svenne-banan”, vilket fantastiskt ord. Tack för det Jocke !!