Jag tror ni får förlika er med förklaringen att marknaden inte tror att de 15 miljarderna UTESLUTANDE kommer att gå till att täcka eventuella kreditförluster. Sen vad ni själva spekulerar i och vad ni själva väljer att tolka och vilka positioner ni själva tar får ju ni bedöma efter er förmåga.

Jag förstår inte hur någon kan ifrågasätta dessa tre scenarion (ett av dem måste vara sant):

1. Wolf blåljuger och när det går upp för marknaden så kommer en kraftig sättning som reaktion. Dagens sniffningar på 77 kr kommer att framstå som en ren utopi.

2. Wolf talar 100% sanning. Det kapital man har idag räcker gott och väl för att täcka alla förluster. Det kapital man tar in kommer enbart användas för att stärka förtroendet för företaget och eftersom man får in mer kapital än man “behöver” så kommer man, med tiden, att kunna använda en del av det till att öka intjäningen på olika sätt.

3. Sanningen ligger någonstans mitt emellan scenario 1 och 2.

Jag är helt inställd på att kritiskt ifrågasätta allt ledningen säger. I synnerhet en sån skitorförande och med sådana skitägare som Swedbank. Den enda jag har förtroende för i hela banken är ta mig tusan Wolf. Och ändå litar jag inte 100% på honom heller.

Men det undanröjer inte min egen övertygelse om att banken klarar de mest stressade scenarios, utifrån vad RB, FI och Morgan Stanley säger i fråga om kapitaltäckning. Det jag däremot är ense om är att kapitalbasen kommer att vara så pass uppäten att upplåningskostnaderna höjs, varpå en ny NE kunde varit på sin plats. Allra helst om man dessutom har ambitionen att göra sig av med det statliga beroendet.

Skulle det vara så att Wolf, i och med den annonserade NE, förekommer marknaden istället för att förekommas, visar han på en fantastisk insikt, initiativrikedom och vilken lysande strategisk ledare han är. För säg mig, ni som kan, vilka möjligheter har den som är nödd och tvungen till något att diktera några som helst villkor? Knappast några. Snacka om att man då hade suttit i knäna på sina garanter och aktieägare. Genom detta genidrag förekommer han hela marknaden och stärker Swedbank inför en kommande långt innan krisen nått fram. Den dagen krisen når ända fram kommer Swedbank att stå bättre rustad än de skulle ha gjort om de väntade med NE. Så ur ett ledningsperspektiv har banken, och Michael Wolf i synnerhet, gjort det allra bästa tänkbara för sina aktieägare (och kanske även kunder).

Notera nu, snälla ni, att ovan scenario är min tolkning av hur marknaden valt att tolka situationen. Jag personligen tar avstånd från att ha någon som helst åsikt då jag ligger mitt emellan (scenario 2 ovan). Jag vill bara att folk ska förstå varför kursen stiger. Personligen försöker jag undan för undan lägge mindre och mindre vikt vid företaget och mer och mer vikt vid trenden som “de stora” dikterar. Kan man närma sig drakarnas tänk och trejdingteknik så tror jag det finns pengar att tjäna.

Att Swedbank stiger så mycket, så kraftigt och så snabbt på en NE-nyhet kan enligt mig bara förklaras enligt ovan. Tydligen gillar marknaden detta. Tydligen gör det i sin tur blankarna rädda. Lägger man ihop allt verkar det som om vi ska uppåt ända tills alla har köpt färdigt. Min personliga tolkning är att vi redan närmar oss det stadiet, tyvärr… jag tycker aktien haft lägst kraft idag av de tre senaste dagarna. Om trenden pekar åt samma håll imorrn kan man börja fundera på om det kommer en nedåtrekyl. Dock är den långsiktiga trenden kalasuppåt.
Alla är vi här för att tjäna pengar. Hate the game, not the players.