Från Avanzas forum:

Idag har det ju florerat mycket snack om att aktien inte kan gå upp mer och att det snart barkar utför utav bara helvete… Säkert, det kommer ju alltid feta dippar efter feta uppgångar, i synnerhet i denna aktie. Den som är med i svängarna kan ju tjäna fullständigt obegränsat med pengar… helt sjukt…

Men jag roar mig ändå med att höra hur folk tycker att det har gått upp mycket och av ren och skär princip därför verkar tro att det inte kan gå upp mer. Mycket märkligt. Aktier är en vara, som vilken annan som helst, ett hus, en bil eller en båt. Den har ett visst värde. Utifrån olika aspekter värderas den annorlunda.

Bara för att ett hus var värt 38.000 kr år 1938 så finns det väl inget som säger att det inte kan vara värt 8.5 miljoner år 2009? Samma resonemang gäller aktier. Ett pris igår utgör inte per definition ett tak för imorrn. Visst tänker ni, det är så bubblor uppstår. Förvisso är det så. Men när bubblor uppstår så är det för att människors värderingsprinciper åsidosätts.

I vårt fall är värderingsförfarandet för en bank enkla och kan härledas tillbaka långt i tiden. Den värdering som Swedbank har idag med sina 74 kr är på inget sätt ansträngd. Visst, ansträngd om förlusterna i baltikum blir 200 miljarder, men inte ett dugg ansträngd om det stannar på 45 miljarder. Det ni fick betala för i raset från 270 till 18 kr är ju osäkerheten. Det är också den ni blir rikligt belönade för nu när dimmorna skingras.

Folk får naturligtvis göra precis som de vill. Men jag har svårt att förstå att man ska hoppa av tåget bara för att värderingen går upp. Den har ju gått upp av en anledning och det finns faktiskt möjlighet att aktien fortsätter upp imorrn. Även om knappt jag ens vågar tro på sådana scenarion så måste jag nästan säga att det är mer troligt att den fortsätter upp imorrn än att den stänger ner.

Trenden har pekat upp väldigt länge för Swedbank. Visserligen är aktien mycket volatil, men mönstret för stigande bottnar och toppar håller alltjämnt i sig. Efter annonseringen av NE har dimmorna skingrats lite till och många vill in. Jag har svårt att tro att de som vill in har köpt färdigt. En nyhet som på ett så tydligt sätt plockar bort risker kring kapitaliseringen måste få varje investerare på gott humör och intresserad av att höra mer om Swedbank. Och oavsett om vi gapar om att kursen stigit för mycket så är Swedbank fortfarande den klart lägst värderade banken. Jag förstår inte varför folk är så ovilliga att förstå detta. Ingen av oss VET ju hur stora förlusterna i Baltikum blir, men de blir garanterat inte större än utlåningen. Om RB och FI och andra analyshus kommer fram till att 35 miljarder är worst case, ja, då litar jag på det. Om Wolf säger, “Vi behöver inga mer pengar” då litar jag definitivt inte på det. Gränserna är hårfina men ändå i mitt tycke ganska enkla att dra.

Om två handlare säljer äpplen på var sin sida om gatan och äpplena är så gott som lika goda, bara det att den ena är rött och det andra grönt, samt att det ena kostar hälften så mycket som det andra, ja då hade åtminstone jag köpt hem det billigare äpplet till mig själv och min familj.

Å andra sidan köpte jag en fin bil när det fanns billigare och säkert lika bra ;o) Eftersom jag gjorde det så förstår jag också dem som vill köpa SEB också.

Faktum är ju att OM, notera OM, saker och ting faller ut bättre än väntat så har vi enorma uppsidor kvar i dessa bankaktier.

Låt mig sticka ut hakan och säga att under 170 kr för Handelsbanken är riktigt billigt. Det kommer att komma en tid när vi som köper aktier får nöja oss med kanske 15-20% avkastning per år, inte per dag :o) Den dagen kommer vi inse vilka fantastiska möjligheter vi satt på idag.

Lycka till alla!!