Igår rasade samtliga banker, världen över, och fina köptillfällen närmar sig för den som vågar hoppa på redan i den första potentiella vändningsfasen eller den som enbart är ute efter en mycket kort affär med hög risk. Jag var så jäkla nära att sälja av 2/7 vid 69 kr, sen åkte jag och tittade på bil och fixade med bröllopsbestyr hela dagen då jag tänkte att det säkert fortsätter upp, trots allt… , och vad hände… Samtidigt är det fruktansvärt svårt att förutsäga var toppar och bottnar befinner sig, och detta i synnerhet för aktier som varit rejält “felvärderade” eller “nedpressade”.

Alla aktier som stiger mycket rekylerar förr eller senare. Problemet är ju bara att aktier som varit otroligt nedpressade och sedan vänder har ett momentum som är så fruktansvärt svårt att förutsäga toppar/dippar på. Alfa Laval och ABB har med tiden blivit väldigt enkla att trejda någon krona hit eller dit med, men Boliden och Swedbank är ju helt omöjligt. När det går upp fortsätter det att gå upp längre än någon trott och när det går ner går det också ner mycket mer än någon trott. Igår föll alla världens finansaktier och det var inte konstigt att lilla Sverige hakade på. Ta dock fasta på några fakta:

* Efter kraftiga stigningar kommer helt naturliga nedgångar
* I vanliga fall offensiva blankarbanker toppade säljligan
* Handelsbanken köpte klart mer aktier än vad de gjort på mycket länge och de ökade dessutom ju lägre kursen sjönk
* HQ sålde inte mer än de gjort de övriga dagarna vilket betyder att deras kund som vill sälja inte gör det till vilket pris som helst
* ENS bytte fot under dagen, från storsäljare till mycket stor köpare

Min erfarenhet säger mig att när det i denna aktie börjar gå ner så går det ner betydligt längre än man tror, liksom det går upp betydligt längre än man tror. Kanaltaket och kanalbotten har dock hittills varit stigande vilket tyder på att den volatilitet vi ser är högst normal. Efter kraftiga lyft kommer rekyler, men bottnar och toppar höjs hela tiden.

Bottnar:
18, 35, 43, 53 och kanske får vi nu ett svar på om 58 -60 blir ett starkt stöd, eller möjligen höjs botten ännu mer till 60-62 (skulle sitta riktigt fint med ett stöd vid förra toppen på 62).

Toppar:
62 och 69

I teorin är det alltså nu man ska ta sin chans och hoppa av för att kliva på lägre (eller allra helst skulle man förstås ha gjort det igår eftersom vi nästan står vid en potentiell ny botten). Men gör det den som törs. Jag vågar inte. Jag hade kunnat göra en sådan grej på 67 eller 65 igår, men då satt jag inte vid datorn och nu är jag fast i “det vänder nog snart” träsket och kan inte hoppa av förrän vi når trakterna kring 56 alternativt en mycket svårförklarad handel. Ännu är alltså allt fortfarande så logiskt att det knappast finns skäl eller fog till oro.