Swedbank har nu stigit mycket kraftigt rätt många dagar i sträck. Man kan säga att banken haft exakt den utveckling som jag förutspådde skulle ta fart just efter Q2-rapporten, som dock, pga massiva utförsäljningar, uteblev. Nu står Swedbank i över 65 kr och har således nått nya årshögstanoteringar. En erfaren trejder sa mig att en ny topp måste vara minst 10% högre än den förra, gärna 20%. För Swedbanks del skulle det innebära att vi ska nå minst 68 kr, men gärna 75 kr, innan vi får en rekyl nedåt. Jag ser absolut inte detta som en omöjlighet, även om det finns något som oroar en aning i den snabba uppgången på sistone. Samtidigt, självklart kommer det rekyler, och även om den långsiktiga trenden är klart positiv så växer som bekant inga träd till himlen. Eftersom man inte vet var denna rekyl kommer gör man nog bäst i att sitta still i båten tills vidare.
Sen ska man också komma ihåg att det känns rätt uppenbart att kraftigt undervärderade aktier, eller snarare “kurspressade” aktier, av naturliga skäl kommer att röra sig mycket kraftigare åt alla håll, alltså ha högre volatilitet. Där vinstpotentialen blir som störst kommer också rädslan och girigheten att vara som störst.
Jag har noterat att kurserna stigit på sistone, och det verkar som om det beror på att utländska investerare i synnerhet väljer att kliva in i aktien. Samtidigt har jag också noterat mycket stora försäljningar från t.ex. Avanza och Nordnet. Frågan är då: Är småspararna för rädda för att sitta kvar på tåget? Det är ju erkänt att småsparare hoppar av uppgångar för tidigt och nedgångar för sent. Dessutom har min favorimäklare i Swedbank, Handelsbanken, nästan inte sålt något trots att de började sälja lite mindre volymer innan kursen steg kraftigt. Handelsbanken hade innan Q2-rapporten en riktkurs på 66 kr för Swedbank och jag letar febrilt efter nya riktkurser som jag tycker borde komma snart.
Kontentan måste bli följande:
Det är lätt att tro att en rekyl nedåt är nära förestående. Men eftersom man aldrig kan veta, och eftersom det faktiskt finns synnerligen goda möjligheter till att Swedbank ska upp en bra bit till innan det ens kommer en svag rekyl, känns det mycket frestande att bara sitta kvar och se vad som händer, även om vi backar någon procent hit och dit.
Man skall dock ha klart för sig att det förmodligen räcker med en ganska liten nedgång på OMX för att vinsthemtagningarna i Swedbank ska bli betydliga.
Men som vanligt återstår allt att se vad det lider. Just nu verkar världen se mycket ljust på tillvaron, så varför streta emot. Hate the game, not the player!
Charlie said:
Trevlig blogg du har! Jag ser framemot att plöja igenom dina inlägg. Det verkar finnas en del intressanta innehav i din portfölj som jag gärna läser om, bl a ABAT.
Jag är sugen på att gå in i Swedbank, men jag tror precis som du skriver att det kan vara så att det blir lite oroligare framöver och Swedbank känns inte direkt som någon trygg hamn.
Det verkar se jobbigt ut i Ukraina. Skulle inte detta kunna leda till lite oro i leden hos aktieägarna?
Charlie
nilssjoholm said:
Hej Charlie, Detta måste vara samma Charlie som skriver Klirr-i-kassan som jag läser varje dag. Vad roligt att du hittat hit också. Läste på din blogg att du tycker om att läsa andras bloggar, trevligt, då delar vi samma intresse. Jag läser på så mycket jag kan och hinner för att bilda mig en så bred uppfattning som möjligt om var vi befinner oss i ekonomin. Sedan är försås drömmen att kunna livnära sig på aktiehandel vad det lider.
Precis som du skriver så finns det orosmoln kvar i Swedbank. Framförallt är det storleken på de kommande kreditförlusterna. Om detta kan du läsa milsmeter på denna blogg om du letar längre bak i arkivet. Sedan har vi devalveringshoten. Både Swedbank, SEB och Nordea har sagt att devalveringar på inget sätt ökar förlusterna, men gör dem mer framtunga. Jag tror att det långsiktiga resultatet blir detsamma, men givetvis kommer kurserna skjuta i sank momentant vid sådana nyheter. Dock tror jag det är många som står i kulisserna och väntar på att få stiga ombord på Swedbankbåten vid en sådan nyhet. På sikt lär inte ens devalveringshoten försätta banken i konkurs. Det värsta som kan hända är att man erbjuds vara med i en mycket förmånlig nyemission. Det är vad jag tror.
På frågan om Ukraina så har det varit det stora sorgebarnet för Swedbank. Där har man tagit överlägset mest kreditförluster och nedskrivningar av goodwill. Faktum är att det snart inte finns mer att skriva av i Ukraina. Samtidigt kommer det rapporter om att industrin i allmänhet och uranindustrin i synnerhet börjar komma igång så sakterliga. Skulle det visa sig att Ukraina kommer tillbaka bara lite snabbare än man trott kan det finnas en hel del medel från dessa avskrivningar som kanske kan återföras till resultaträkningen. Men detta är helt klart en senare fråga och får nog ses som en bonus för Swedbankägarna. Marknaden har definitivt inte prisat in några sådana möjligheter.
Jag tycker läget ser bättre och bättre ut för varje dag som går. Kan vi globalt ta oss ur krisen lite fortare än vad många bedömmare trott kommer det att gynna Swedbank väldigt mycket.
Magnus said:
Sälj inte dina Swedbank, om du är glad nu när du på kort tid tjänat så mycket så föreställ dig hur glad du blir om du har suttit still i båten länge till och har den femdubbla vinsten. (resp. hur tråkigt det skulle vara att ha hoppat av på denna nivå och sedan missa en massa vinst)
Ingen har blivit rik på att ta hem snabba vinster!
Magnus (www.fundamentalanalys.blogspot.com)
nilssjoholm said:
Du sätter fingret på något mycket intressant: Hur kommer det sig att en missad vinst svider så oerhört medan en tagen vinst bara glädjer måttligt. Människan är konstig och psykologin i detta med aktier är knappast att förakta. Jag är inne på att det borde finnas en psykologisk aspekt som man skulle försöka kvantifiera och använda som stöd, en ytterligare parameter, oavsett om man använder sig av FA eller TA. I fallet med mina Swedbankaktier är jag bara lite nipprig över att jag gått in så hårt i aktien. Man ska som bekant inte ha alla ägg i samma korg och jag står mer eller mindre redan i den korgen. Så det är egentligen av rent förstånd jag vill köpa tillbaka lite andra aktier än att jag innerst inne skulle tro att det finns bättre placeringar. Det smartaste skulle förstås vara att låsa in aktierna i ett skåp, svälja nyckeln och inte bryta upp skåpet förrän om 5-10 år och se vad som hänt.
Tack för allt konstruktivt som du skriver.