Swedbank har nu stigit mycket kraftigt rätt många dagar i sträck. Man kan säga att banken haft exakt den utveckling som jag förutspådde skulle ta fart just efter Q2-rapporten, som dock, pga massiva utförsäljningar, uteblev. Nu står Swedbank i över 65 kr och har således nått nya årshögstanoteringar. En erfaren trejder sa mig att en ny topp måste vara minst 10% högre än den förra, gärna 20%. För Swedbanks del skulle det innebära att vi ska nå minst 68 kr, men gärna 75 kr, innan vi får en rekyl nedåt. Jag ser absolut inte detta som en omöjlighet, även om det finns något som oroar en aning i den snabba uppgången på sistone. Samtidigt, självklart kommer det rekyler, och även om den långsiktiga trenden är klart positiv så växer som bekant inga träd till himlen. Eftersom man inte vet var denna rekyl kommer gör man nog bäst i att sitta still i båten tills vidare.

Sen ska man också komma ihåg att det känns rätt uppenbart att kraftigt undervärderade aktier, eller snarare “kurspressade” aktier, av naturliga skäl kommer att röra sig mycket kraftigare åt alla håll, alltså ha högre volatilitet. Där vinstpotentialen blir som störst kommer också rädslan och girigheten att vara som störst.

Jag har noterat att kurserna stigit på sistone, och det verkar som om det beror på att utländska investerare i synnerhet väljer att kliva in i aktien. Samtidigt har jag också noterat mycket stora försäljningar från t.ex. Avanza och Nordnet. Frågan är då: Är småspararna för rädda för att sitta kvar på tåget? Det är ju erkänt att småsparare hoppar av uppgångar för tidigt och nedgångar för sent. Dessutom har min favorimäklare i Swedbank, Handelsbanken, nästan inte sålt något trots att de började sälja lite mindre volymer innan kursen steg kraftigt. Handelsbanken hade innan Q2-rapporten en riktkurs på 66 kr för Swedbank och jag letar febrilt efter nya riktkurser som jag tycker borde komma snart.

Kontentan måste bli följande:

Det är lätt att tro att en rekyl nedåt är nära förestående. Men eftersom man aldrig kan veta, och eftersom det faktiskt finns synnerligen goda möjligheter till att Swedbank ska upp en bra bit till innan det ens kommer en svag rekyl, känns det mycket frestande att bara sitta kvar och se vad som händer, även om vi backar någon procent hit och dit.

Man skall dock ha klart för sig att det förmodligen räcker med en ganska liten nedgång på OMX för att vinsthemtagningarna i Swedbank ska bli betydliga.

Men som vanligt återstår allt att se vad det lider. Just nu verkar världen se mycket ljust på tillvaron, så varför streta emot. Hate the game, not the player!