Personligen tycker jag att aktien borde vara värd väldigt mycket mer än 54 kr. Men ändå rör sig inte kursen nämnvärt. Några saker jag observerar på sistone är:

1. Lånen är nu beviljade vilket kommer att skapa finansiell stabilitet.

2. Med lånen beviljade borde devalveringshotet vara undanröjt på kort sikt, vilket gör att man borde kunna gå all-in och ligga lång om man känner för det.

3. Trejdingavdelningarna verkar ta hem lite vinster redan på dessa nivåer. SHB har sålt hyfsade poster varje dag på sistone.

4. USA visar på styrka. Nu har börserna där stigit kraftigt på sistone och jag tror vi har en period av konsolidering att se fram emot, inga ras, konsolidering. Möjligen svagt sjunkande index som ligger och väntar på att vinsterna ska komma ikapp värderingarna. Samma gäller för svenska börsen.

5. Det är semestertider vilket gjort att omsättningen varit oerhört låg, och därmed blir det också extremt lätt att påverka kursen. När trejdarna kommer tillbaka kommer köpkraften på dipparna tillbaka och volatiliteten borde kunna sjunka något. De senaste veckorna har omsättningen via enbart AVA och NON varit klart märkbara i kurserna. Vi är tillsammans, under dessa volymer, en ganska stor aktör. När denna aktör dessutom är lättskrämd och inte har så mycket pengar att spela med så påverkas kurserna ganska mycket, åt båda håll. På måndag kommer folk tillbaka till jobben, men det lär dröja ytterligare ett par veckor innan de välbetalda investeringscheferna kommer tillbaka. Jag tror även att blankarna utnyttjar situationen på börsen. Det är nog få blankare som ligger kvar över veckosluten varför den totala mängden blankade aktier inte syns i statistiken. De flesta kör nog korta rejt över en dag eller två bara. Men så snart det blir bättre fart på omsättningen tror jag inte folk kommer att våga blanka lika mycket.

6. Mitt bästa argument till att hålla kvar Swedbank: Vi har fortfarande klockrena mönster i “Sjunka vid låg omsättning, stiger kraftigt vid hög omsättning”. På rapportdagen steg aktien 11% och omsättningen var över 20 miljoner aktier på en enda dag. Tydligen var inte alla på semester då det gällde att bestämma sig för om man skulle in eller inte.

7. De senaste dagarna har vi haft en eller ett par riktigt stora nettosäljare, varpå kurserna har sjunkit. Idag hade vi en ännu störe säljare, men också en marknad som kunde svälja alla aktier och tom stänga på plus. Det får mig att tro att vi börjar närma oss en ny botten för den här gången. Trenden är ganska tydlig vad gäller “få nettosäljare och många nettoköpare”, även det ett tecken på bottenkänning enligt mig.

8. Jag tror att vi närmar oss vår nya botten, ca 53 kr. Det skulle betyda att bottnarna höjts i stegen 18, 35, 43, 53 kr, medan topparna gått från 62 till 58:75 kr. Således ligger konsolideringskanalen mellan 53-59 kronor. Min gissning, obs, endast gissning, är att vi kommer att röra oss mot 59 kr under denna vecka, men förmodligen inte spräcka 60 kr. Så fort börsen återupptas med normal omsättning tror jag vi kommer att se stigande kurser för Swedbank och mindre volatilitet där nästa anhalt blir en ny topp ovanför 62 kr. En gissning kan vara ca 10% ovanför förra toppen, dvs 68 kr. Förut trodde jag att vi skulle stiga kraftigt på denna rapport och sedan svagt sjunka i avvaktan på nästa rapport, men utvecklingen nu får mig att tro att vi stiger svagt hela vägen fram mot Q3-rapporten. Givevis blir det lite upp och ned, men trenden inför rapporten kommer vara uppåt.

9. Jag lever ständigt med ovissheten om att allt kan raseras ganska snabbt om ett av länderna får för sig att devalvera. Samtidigt tror jag inte det är en slump att IMF/EU stödjer Lettlands peg mor euron, och det skulle inte förvåna mig att jota om det pågår ett korridorens spel där den svenska staten i allra högsta grad är involverade. Min förhoppning är att staten har koll hela vägen och stödjer, stöttar och håller baltländerna på rätt bana då ingen tjånar på en krona som rasar eller faller fritt.

10. Priset för pref närmar sig helt klart priset för a-aktien. Det är ett tecken på att långsiktiga investerare ser en chans för utdelning, dvs att banken kommer att göra vinster, inom en överskådlig framtid.

11. I och med att verkstad har överraskat med sina rapporter under Q2 har många investerare säkert valt att ligga kvar eller öka sina innehav i denna sektor. Men jag kvarstår vid min uppfattning om att verkstadssektorn inte har uppvisat vinster, bara kostnadseffektiviserande sparåtgärder. Därför är utvecklingen på kort sikt säkert mer gynnsam inom bank och finans. Så förhoppningsvis kommer vi få en ny skjuts i denna sektor inom kort.

12. Summa sumarum hade jag hoppats på lite mer övertygande utveckling av kursen, men under rådande omsättningsnivå verkar styrfarten vara minimal. Möjligen ska man utnyttja även denna vecka till kort trejding. Sen ska man nog inte överbelåna sig eller göra några liknande dumheter i denna aktie då kasten verkar bli väldigt tvära.

Ja, det var lite funderingar kring utvecklingen. Har ni några kommentarer eller liknande funderingar själva?