Inte nog med att de skriver ofantligt dåliga artiklar som baseras på 4 minuters research, de förstår inte ens att korrekturläsa det de skriver. Idag kan man i E24 läsa följande:

“Deutsche Bank gör miljardvinst
Deutsche Bank redovisar ett nettoresultat på 1,1 miljoner euro för det andra kvartalet 2009 (1,2 miljarder)”.

1.1 miljoner euro låter inte direkt som en “miljardvinst” hur man än vrider och vänder på det.

Igår kunden man i Di.se läsa att raset i Swedbank berodde på att Lettland vägrat gå med på IMF’s samtliga krav. Idag ska det bli intressant att se om 1: kursen kommenteras om den stiger, 2: det kommer nya förklaringar på varför den eventuellt sjunker och vad dessa förklaringar i så fall skulle vara. Det finns nog ingen tidning som så populistiskt har rackat ner på Swedbank som denna tidning. Tänk vad många småsparare som missat fyndtåget enbart beroende på att de läser denna skittidning.

E24 hade en artikel igår (här är länken) om bonusar i de svenska bankerna. Artikeln är så dåligt underbyggd att det är skrämmande. Författaren, Andreas Cervenka (som nyligen blivit nominerad till årets ekonomijournalist), spelar på varenda populistik sträng som finns och vägrar inse at en bank inte bara är en bank, utan består av 5-10 olika verksamheter som vardera måste drivas som separata företag. Sammanfattningsvis presenterar artikeln inte ett jota av nya fakta eller en framtida potentiell utveckling och kan i det närmaste beskrivas som författarens egna tankar och funderingar. Och sånt vet vi ju alla hör bäst hemma på en blogg. Det som kanske stör mig allra mest är att Svenska Dagbladet förr var en extremt ansedd tidning medan den idag tappar framstår mer och mer som en tabloid, åtminstone den finansiella delen.

Återigen, man kan bli förbannnad över bankernas förmåga att överleva och få statligt stöd, men det är väl med bakgrund mot detta som man borde förstått vilka fantastiska fynd både Swedbank och SEB var för mindre än en varmkorv på stan.