Enligt statistiken hade blankningen i Swedbank ökat förra veckan, förmodligen inför rapporten. Men tji fick dem.

På tal om blankare: noterade ni att måna stora nettosäljare i Swedbank blev nettoköpare i sluthandeln av börsen? Min gissning är att det fanns de som passade på att blanka pappret imorse, men som fick bråttom att köpa tillbaka när kursen steg som reaktion på att USA öppnade fruktansvärt starkt. Brända blankare luktar gott.

Imorse sjönk som sagt kursen. Jag håller, min vana trogen, ett getöga på hur SHB trejdar. De köpte under hela nedresan, och köpte dessutom extra mycket nära botten idag. När kursen steg innan stängning sålde de av en hel del, dock långt ifrån allt. Min poäng är att SHB trejdar väldigt självsäkert i aktien. De har också en riktkurs på Swedbank på 66 kr (före Q2-rapporten) och möjligen ser de sin investering som “säkra” pengar, varför de vågar köpa på dipparna.

Att jag anger att SHB hade riktkursen 66 kr före Q2-rapporten är för att jag tror att de kanske kommer att justera upp den inom kort. Rapporten var definitivt inte dålig och synen på bolaget har nog förändrats. När kursen senast rasade från 62 kr till 35 köpte SHB hela vägen ner, men långt mycket färre aktier/dag än de köper nu. Det får mig också att tro att deras tilltro till bolaget är och har möjligen blivit mycket stort, samt att de inte är nämnvärt rädda för vare sig uteblivna IMF-pengar eller devalveringshot.

Jag kommer även i fortsättningen hålla ett öga på hur de trejdar. Ser jag att de börjar sälja av stora volymer kommer jag nog ta mig en funderare på huruvida det kan vara klokt att åtminstone minska sitt innehav något.