Som väntat överträffade även Nordea marknadens förväntningar, rätt rejält dessutom, och som väntat vill inte heller Nordea lämna baltikum. Snart är det nog bara Di.se som vill att de svenska bankerna ska lämna baltikum.

Vad gäller baltikum är det tråkigt att den svenska utlåningen i regionen varit så huvudlös. Som aktieägare i dessa banker får man nu betala ett dyrt pris. Även om många av oss köpt Swedbank och SEB till fyndpriser är det många andra som inte är i närheten av sina anskaffningsvärden ännu. Men ändå håller jag med bankernas ledningar om att det är rätt att vara kvar i regionerna. Sverige är de facto en relativt sett mycket liten marknad och om våra banker ska växa så är baltikum ett av de mer självklara alternativen av många andledning. Inte minst har det geografiska läget betydelse, men även prislappen på en expension i området. Det var säkert billigare att köpa baltiska banker och kontor framför t.ex. tyska. Med detta sagt tycker jag ändå det är rätt att vara kvar i regionen. Sverige är ett litet land och vill man vara delägare i bolag med stigande kurser så måste dessa växa på ett eller annat sätt.

Även om bankerna själva får det att låta som om de är måna om sina baltiska kunder och de baltiska samhällenas väl så är de nog innerst inne mest måna om att se om sina egna hus, och i detta nu när det säkerligen föregår som allra mest diskussioner om hur man ska kunna rädda sina skinn på bästa sätt så verkar det som om samtliga banker ser bättre intjäningsförmåga i regionen på sikt.

Någon sa att, “Det tycks som om varje generation måste få tillåtas göra samma misstag som de tidigare generationerna”, vilket jag håller med om, men förhoppningsvis går hela bankväsendet i allmänhet, och det svenska bankväsendet i synnerhet, ur denna kris betydligt stärkt för framtida utmaningar. Mycket kommer nog att göras för att man ska kunna undvika att bankerna sätter sig i samma knipor i framtiden. Kanske utökar man regelverk, bygger upp krisfonder och utvecklar nya finansinspektionsenheter etc.

Min poäng med detta är att de svenska bankerna kan vara några av de just nu bästa placeringar som en långsiktig aktieinvesterare kan göra, trots att de rusat på sistone. De går nämligen att köpas till riktigt låga priser, de kommer ge hög direktavkastning så fort de går med vinst (vilket ju alla utom två gör redan nu), de kommer även i fortsättningen stöttas av den svenska staten och efter denna recession kommer de att ha tillgång till riskfonder och andra medel som gör att verksamheten blir ännu stabilare i framtiden. Nu pratar jag i allra högsta grad även om Handelsbanken och Norde trots att dessa inte alls handlas med samma rabatter som Swedbank och SEB, och jag vill påminna om ett suveränt Warren Buffet citat som jag tycker passar för alla långsiktiga placerare: “Jag köper hellre ett fantastiskt företag till ett bra pris än ett bra företag till ett fantastiskt pris”.

Med allt detta sagt så inser man också att det riktiga fyndtåget kanske redan gått (?). För den som kunde köpa Swedbank och SEB för för mindre än vad en varmkorv på stan kostar kommer dessa investeringar vara några av de bästa som kunnat göras på mycket lång tid framöver. Med framtida direktavkastningar väntar jag mig behöva vänta i max 10 år innan jag har fått samtliga aktier gratis av Swedbank. Hurdå undrar ni? Jo, först köpte jag dem för 25 spänn. Sen måste jag äga dem i fem år innan banken tjänar sina 12-15 miljarder i vinst/år igen, därefter, när så sker, kommer jag få 5-6 kr/år av banken i rena pengar, efter skatt då de finns i en kapitalförsäkring, och efter ytterligare 5 år har jag alltså fått tillbaka mer pengar av banken än jag investerat 10 år tidigare i aktierna. Påpeka nu inte att jag har procentskatt på kapitalförsäkringen, att det råder inflation på marknaden och att jag ligger ute med pengarna räntefritt under åren då dessa inte av av betydelse. Kursen på akiten kommer nämligen att ha mångdubblats många gånger om också. Dessutom är mitt investerade kaptial inflationsskyddat.

När allt ser som absolut mörkast ut kan det löna sig att gå emot strömmen och köpa papper som ingen annan vågar hålla i. Oftast kommer sol efter regn och för den som orkar vänta kan belöningarna efter dylika krasher bli enorma. Men det gäller att ha en sked när det regnar manna från himlen.