Alla visste att Volvo skulle komma med en katastrofrapport, men hur dålig visste ingen. Det man däremot vet är att rykten om nyemission bitit sig starkare för varje dag som gått. Med dagens usla rapport förstärks den bilden. Koncernen gör 2.5 miljarder sämre resultat än väntat och aktien lär ta sig en törn.

Jag som i grunden är tokintresserad av att köpa Volvo ser en möjlig öppning här. Går kursen ner kraftigt kan det vara läge att gå in. Guidningen för 2009 är trots allt samma som tidigare och Volvo är i grunden ett mycket välskött bolag som har seden att lämna hög utdelning. Nu lär det väl knappast bli utdelning nästa år, men så snart bolaget går bra så är det nog dags igen.

Volvo var ett av min farfars favoritbolag, inte så mycket favorit som Atlas Copco, men definitivt i ligan under. Innan farfar dog tyckte han att Volvo var extremt köpvärd, då stod kursen i 70 kr. Det var en liten bit in på året 2008. Jag köpte själv Volvo på 34 som jag sålde på 41… Jag var ytterst nära att köpa fler då den gick under 45 häromdagen, men bestämde mig för att invänta rapport. Sedan dess har kursen stigit kraftigt, tyvärr. Men kanske dyker det ändå upp köpläge framöver.

Aktier som jag känner lite halvbråttom att hoppa in i är: Volvo, Sandvik, SSAB, Hexagon och Lundin Mining. Dock är det ingen panik eftersom jag fortfarande ser möjligheter att Swedbank stiger mer på kort sikt.

Det kan också bli ett intressant läge att kliva in i Industrivärden om Volvo går dåligt samtidigt som Handelsbanken knappast lär rusa iväg.