Man kan säga att rapporterna från bankerna haft mer eller mindre exakt den utveckling jag trott. Det får mig att tro att man kanske kan komma rätt långt inom aktievärlden med bara sunt förnuft, *smile*.

SEB kom med en rapport som Wallenbergarna och resten av mediavärlden försökte smeta kosmetika över redan från start. Marionetten Annika stod som vanligt och förklarade för journalisterna varför den egentligen var bra, medan marknaden straffade aktien hårt. Jag hade på diverse forum tippat att SEB, som steg ihop med Swedbank, skulle bli det klockrena “Buy on rumor, sell on fact” som det också blev. Att SEB på sistone har minskat gapet till Swedbank får ses som en hint om hur investerare värderar osäkerheten i Swedbank. Ju tydligare bilden kring banken blir desto större blir också gapet mellan de båda aktierna, med rätta.

Idag kom Handelsbanken ut med en rapport som kraftigt överstiger marknadens förväntningar. Jag tycker ändå att kursen stigit rätt bra på sistone och mycket av de goda nyheterna är nog redan inprisade i kursen.

Klart intressant är att Swedbank och SEB minskar sina räntenetton medan Handelsbanken klarar av att öka dessa kraftigt. Jag skulle tro att det beror på att de två förstnämnda minskat sin utlåning i allmänhet och sina hög-risk-lån i synnerhet. På sikt kommer detta att betyda fallande intäkter. Jag tror att även nästa rapporter kommer att uppvisa fallande räntenetton eftersom man fortsatt behöver jobba med balansen goda lån vs dåliga lån, men efter Q3 ser det kanske annorlunda ut.

Debatten de närmaste dagarna, i synnerhet beroende på vad Nordea visar idag, kommer nog bli at bankerna höjt sina marginaler rejält. Bankerna kommer sägas försöka täcka alla sina förluster med höjda marginaler på de marknader som går bra, vilket är i Norden för de flesta av dem. Dvs, vi kommer att få betala för våra bankers misstag. Någon som är förvånad? Inte jag i alla fall. Det var ju ett av de största skälen till att köpa superbilliga Swedbank för 25 kronor. Man köpte ett bolag som verkar på en oligopolmarknad, stöttas av staten, aldrig kan gå i konkurs och tjänar fruktansvärt bra på sin hemmamarknad. Klockren affär som sällan lär dyka upp igen.

Idag hoppas vi på förnyat förtroende för den svenska bankversamheten. Stiger vi ett par kronor till ska jag sälja av lite Swedbank och fundera på vad jag ska investera mer i. Metallerna har ju överraskat väldigt startkt på sistone måste jag säga, och kanske är det dags att hoppa in där igen innan tåget gå. Jag hoppade av LUMI på 22:40 och vinsten som jobbat i Swedbank under tiden har varit helt rätt beslut. Men med LUMI över 23 och boliden farandes som ett skott är det kanske läge att tänka om igen.