Som jag hoppades i fredags lyfte Asien under morgonen. Detta kan betyda att det goda sentimentet håller sig kvar och att vi kan få en bra börsdag även i Sverige.

Det som förvånar mig är att det verkar som om det är basmetaller som gick bäst i Asien efter statistik om husbyggen i USA. Analytikerna hade förväntat sig en ökning om 0.4% i jämförelse till siffrorna som sade över 3%.

Vad gäller basmetallerna så ser vi att Boliden stigit ca 300% sedan botten på 15 kr (dagens kurs runt 60), medan LUMI stigit ungefär lika mycket från sin botten på 5 kr till dagens dryga 20 kr. Boliden hade en toppkurs på 150 kr och LUMI ca 85 kr, vilket gör att Boliden har ca 200% uppsida medan LUMI har 400%. Detta beror förmodligen på att Boliden har klart större kopparberoende och eftersom det är framförallt kopparpriserna som stigit så har också Boliden stigit mest.

Jag vet inte om det är läge att gå in i dessa råvaror ännu, jag avvaktar lite till, men helt klart är att dessa bolag har potential att ta sig långt över sina tidigare högstanoteringar relativt snabbt då efterfrågan på metaller lär öka i framtiden. Jämför t.ex. Ericsson och ABB, dessa bolag måste öka sina försäljingar något alldeles oerhört för att slå sina all-time-high. Det problemet har inte råvaror. Råvarubolagen behöver bara se ökad efterfrågan eller högre priser.