För ett par dagar sedan var det säljläge, är det kanske köpläge redan om några dagar?

Jag tillhör dem som inte tror att världen kommer att gå under. Jag tillhör dem som tror att den som går in på aktiemarknaden idag har en mindre förmögenhet om fem år, och en större förmögenhet om 10 år. Nervösa investerare har tryckt ner kurserna rätt ordentligt nu och det talas om att vi eventuellt ska braka igenom viktiga stödnivåer om rapporterna för Q2 inte håller. Jag vet inte… Självklart blir det dippar och svängningar, men att säga att vi ska braka igenom låter märkligt. Börsen har stigit 18% i år och jag tror definitivt vi ska till 25% innan året är slut. Det är 6 månader dit. Det vi ser nu är nervösa ryckningar. När väl rapporterna är avklarade är det framtidsbilden som står i fokus. Frågan är vad olika bolag tror inför framtiden. Jag tror vi kommer att se ljuspunkter för alla områden där stimulanspaketen verkar, dvs byggsektorn. Dock är jag ingen vän av byggaktier och håller mig utanför dessa. Jag vill hellre in i råvarorna igen.

Senaste dagarnas pris på olja har gått från nästan 70 dollar/fat till 60 dollar/fat. Analytiker i USA tror att snittet för året hamnar på ca 55 dollar/fat. Dit är det alltså bara 10% fallhöjd kvar till. Det rasande priset gör att aktiepriserna rasar ännu mer. Ta Alliance Oil som exempel. De ha fallit från dryga 100 kr till 76 kr idag. Hela 24%. Visserligen inkluderade fallet en riktad nyemission som gjorde många besvikna. Men där finns helt klart ett köpläge inom kort. I synnerhet om man tror på Peak Oil teorin.

Metaller har rusat och senaste dagarna har vi fått se en korrigering även här. Hittills är det nästan bara Kina som klarar av att hålla efterfrågan uppe, men ju mer fäste de globala stimulanspaketen får desto högre blir efterfrågan på dessa metaller. Självklart kommer råvarorna att gå bra framöver och det handlar bara om tajming att hoppa in i dem igen. Ett sätt att bestämma sig för tidpunkt är att lyssna på vad t.ex. fordonsindustrin, stålindustrin och byggindustrin tror om framtiden. Volvo lastvagnar och MAN har redan sagt att man sett botten. Så där kommer behovet av metallerna att öka på sikt. Kina meddelar idag att bilförsäljingen denna månad, i jämförelse med samma månad ett år tidigare, stigit med 48%. Den enorma ökningen i Kina kommer att bromsas av USA, men hur mycket? Jag tror att alla kineser vill ha en egen bil. Gärna elbil. Metaller och batteritillverkare kan alltså vara något för framtiden. Jag håller mig utanför råvarorna ett litet tag till, men jag kommer att lyssna noga på Q2-rapporterna och möjligen gäller det att agera snabbt om man vill äga både metall- och olje-aktier.