Åter har blankningen på börsen minskat. Dett betyder i grund och botten att färre personer tror att börsen som helet ska sjunka mer. Eller snarare att den ska sjunka mer än vad som kan anses vara normala variationer. För oss som inte sysslar med blankning bådar det förstås gott för framtiden. Precis som det inte finns några klara besked om när en recession slår i botten så finns det inga klara besked på när aktiemarknaden slår i botten. Men klart torde vara att minskad blankning visar tecken på att en “botten” kan vara nådd, kanske tom passerad.

Nu tillhör ju jag dem som anser att botten passerats för länge sedan och har gjort så en längre tid. Dock tycker jag man läser nya rapporter hela tiden om att börsen kan stå inför nya fall. Om detta är olykskorparnas desperata kraxande efter lägre kurser och en ny chans att hoppa på tåget, eller om de genuint tycker att allting gått från mörker till ännu mer mörker vet jag inte.

Oavsett vilken syn man har på framtiden tror jag man ska vara ödmjuk över det faktum att det kan ta lång tid för företagen att komma tillbaka till normala vinstnivåer. Jag förstår att många kurser redan rusat i höjden på förväntningar om framtiden. Men för verkstadssektorn vill jag åter belysa att jag inte ser några omedelbara triggers. Ändå har jag köpt tillbaka stora delar av mina innehav i SSAB och Sandvik. I synnrhet det sistnämnda hade jag tänkt vänta lite till med. Men det verkar som om investerare verkligen vill ha upp Sandviks kurs. Den har ett enormt starkt stöd kring dessa låga nivåer.