Folksam fick vid övertagandet av sparbanksstiftelsernas aktier en uppsjö av aktier som man egentligen inte ville ha. Vilket är sanning med viss modifikation. Folksam gick själva med i nyemission till en kurs om 48 kronor och ställde även upp som garant då man tyckte att det var en bra affär. Att man sedan kunde ta över sparbanksstiftelsernas aktier för endast 18 kr/st var nog alla på Folksam glada över.

Nu väljer Folksam att sälja ut dessa aktier som de fick vid övertagandet och hävdar att aktien stigit så mycket att både tyngden och risken i portföljen inte är balanserad längre, varför man vill göra sig av med den övertagna andelen aktier. Förklaringen är dock bullshit! Förra gången kursen stack iväg satt man still båten och ville väl se hur mycket man kunde tjäna. Den här gången ville man kanske säkra en miljard i vinst. Som någon skrev, bättre en miljard i handen än tio i baltikum. Till viss del kan även jag förstå detta. Men det fula i kråksången är sättet som man gör det på.

Först och främst säljer man ner kursen på börsen. En sådan stor post borde man ha mäklat vid sidan om för att inte säjla ner kursen, till gagn för både köpare, säljare och andra aktieägare. Trots att man säljer ca 2.5 miljoner aktier per dag i över 3 veckors tid gör man ingen paus i försäljningen när Swedbanks kurs spekuleras ner kring den mest ryktesdrivna perioden i Swedbanks historia, och till vilken nytta, och för vem? Ingen!

Det enda som kom ut av detta var att jag tjänade pengar på kalaset, rejält med pengar dessutom. Förvisso hoppade jag av på nedgång då kursen stod i 44 kr. Det skulle jag förstås ha gjort tidigare. Sen träffade jag åter botten, dvs 35 kr för preffen. Därefter steg aktien till ca 45 kr innan flaggningsmeddelandet kom. Till en början trodde jag att aktien skulle störtdyka på beskedet om att en storägare säljer ut. Men det visade sig, precis om jag märkt tidigare, att kursen knappt påverkades. Istället fick vi en kraftig stigning idag när säljtrycket försvann och endast köptrycket som vi sett tidigare fanns kvar.

Givet den mycket känsliga situation som börsen befinner sig i bestämde jag mig för att satsa med magen snarare än förståndet. Jag har nu tjänat så mycket på Swedbank att jag tycker mig ha råd att göra detta. Eftersom jag tror att börsen som helhet har viss nedförsbacke framför sig valde jag att idag sälja av Sandvik, SSAB och Telenor till förmån för fler Swedbank. Föga kunde jag väl då ana, när jag köpte dessa för 46:30, att jag redan samma dag skulle ligga på plus. Dessutom kändes tajmingen suverän då både Sandvik och SSAB föll tillbaka. Fortsätter börsen backa imorgon är det nog inget dåligt tips att även dessa två tar någon kronas stryk.

Givet att USA går ner ikväll så öppnar vi säkerligen nedåt imorrn också. Råvarusidan står inför en kraftigare korrektion tror jag då dessa priser stigit kraftigt på sistone. Jag funderar på att sälja av mina Lundin Mining bara för att se om jag kan göra en liknande resa som den i Swedbank, dvs hoppa av på nedgång för att sedan hoppa på några kronor lägre.

Om börsen grå ner imorrn skulle det kännas extra fint om Swedbank fortsatte att tuffa på uppåt med några procent. Särskilt skönt är det ocskå att se hur gapet mellan SEB och Swedbank ökar. För ett tag sedan trodde jag att vi kanske skulle kunna handla upp Swedbank till nyemissionskursen, dvs 48 kronor, innan rapporten, men givet det starka köptryck som varit på sistone tror jag inte det är orimligt att vi når 55 kr.

Utöver detta återstår bara att vänta och se vem den store köparen av alla dessa aktier är. Mitt stalltips är den norska Oljefonden. Om några veckor vet vi kanske.