Jag sitter och läser i stort sett allt som skrivs och görs och som berör Swedbank.
 
När kursen var nere på 18 kronor var det enorma osäkerheter kring banken och blankning som drev ner kursen. Blankningen var då uppe på rekordhöga 32 miljoner aktier ett tag, dvs 6% av hela bolaget.
 
Därefter repade sig kursen varpå många blankare köpte tillbaka sin positioner. Kursen klättrade och analyshuset började åter sätta prislappar på vad Swedbank borde kosta. Alla amerikanska banker höjde från “sälj” till “behåll”, Chevreaux som är mest kända för bank och finanansanalyser i Sverige satte 87 kronor som riktkurs medan Handelsbanken som också är grymma satte 66 kronor som riktkurs. Allt detta var då kursen stod i 62 kr. Då kom samtidigt SEB ut med sin riktkurs på 35 kronor.
 
Sedan SEB och Handelsbanken gav ut sina vitt skilda riktkurser har kursen sjunkit smått otroliga 40%. Då ska man betänka följande: SEB har sedan exakt två veckor tillbaka sålt (kanske blankat) över 20 miljoner aktier varav huvudelen under sista veckan. Under exakt samma tidsperiod har Handelsbanken köpt nästan 10 miljoner aktier själva. Mer roligt är att medias slakt av Swedbank började just i samband med att SEB gav ut sin riktkurs, ännu roligare är att SEB gav ut sin riktkurs först och började själva sälja 2 dagar senare. Här kan man ju tycka att SEB borde sälja först, och sedan ge ut sin riktkurs, det är vad alla andra analyshus gör. I slutet av förra veckan sa SEB att kursen på 35 kronor nog får anses prisa in en devalvering, om än inte en “substantiell” devalvering.
 
Vidare är Swedbank den aktie på stockholmsbörsen som ägs av flest privatpersoner. Den är således svag och lätt att utsätt för spekulation. De stora och starka ägarna sitter oftast still med sina aktier och då blir inte kursen lika lätt att manipulera.
 
Jag lutar mer och mer åt att SEB dragit en rövare. Det finns vansinniga pengar att tjäna på detta. Först ser de till att folk börjar sälja genom sin riktkurs, sedan skriver media om paniken i baltikum, när sen småspararna har sålt av blankar SEB järnet ett tag, då får fler småsparare panik och säljer mer, när säljvågen lättar blankar SEB ännu mer, småspararna får tokpanik. Under hela den här tiden som SEB kanske blankar och trycker ner kursen köper alltså Handelsbanken ofantliga mängder Swedbank-aktier, och det kommer inte bara från SHB’s småsparare utan det är deras fondavdelningar som förmodligen tycker att 36 kronor för Swedbank är ett fantastiskt pris.
 
Man ska inte låta sig luras. Om Di.se får 10 millar för att trycka dåliga artiklar som är hysteriska och panikartade så är det en bråkdel av vad SEB skulle kunna tjäna på att blanka ner kursen. Dessutom lyckas de då dra blickarna från sig själva.
 
Swedbank säger att det är företagssidan som kommer att stå för de största kreditförlusterna, och där är SEB klart större än Swedbank. Ändå värderas banken idag till nästan 3 gånger Swedbanks värde. Swedbank har sagt att man klarar vilket scenario det än blir utan att ta in nya pengar. Riksbanken har mer än fördubblat sitt worscase scenario beträffande Swedbanks kreditförluster, och trots det kommer man fram till att banken klarar de lagstadgade 4.0% i primärkapitalrelation. I ett worst case har Swedbank 4.8% kvar enligt riksbanken.
 
Enligt Swdebank klarar man också det värsta av alla tänkbara scenarion utan att behöva nya pengar. Folksam som är storägare har ändå sagt att man har både pengar och viljan att gå med i flera nyemissioner om det skulle bli så.
 
Det som dragit ner kursen för Swedbank är rykten om en föreståede devalvering då detta skulle öka kreditförlusterna och göra att Swedbank behöver genomföra en nyemission till. Wolf, Falkenberg och VD:n för Nordea säjer allihop att en devalvering inte påverkar storleken på bankens förluster ett skvatt, bara att de tvingas ta förlusterna i ett mycket snabbare tempo. Det blir framtungt alltså.
 
Premiärministern i Lettland har förnekat devalveringen i alla media. Han har till och med nu gått till angrepp mot svensk media och säger att vi själva skapar en panik som inte finns. Om bara Lettland får de planerade lånen från IMF ska man skära ner budgeten till en acceptabel nivå.
 
Ser man objektivt på detta med devalvering tror jag att letterna har rätt i att en devalvering inte hjälper folket. Lettland har ingen export som gynnas, snarare hög import. En devalvering skulle kunna vara direkt skadlig för folket. Dessutom skulle Lettland kunna tacka godnatt till det planerade EMU-inträdet som kräver en stabil finanspolitik, något som Letterna väldigt gärna vill.
 
Avslutningsvis så driver svensk media vidare på sin häxjakt av Swedbank. Mediadrevet har denna gång skonat SEB i mindre grad, men långt ifrån straffat dem lika hårt som Swedbank. Tidningen som rapporterar mest negativt är Di, men även DN, SvD, Affärsvärlden och Veckans Affärer har pumpat ut artiklar som inte bara möjligbeskriver en förestående nyemission i Swedbank, utan direkt förutsätter att en sådan måste ske. Läser man tidningar som Bloomberg och Financial Times är det däremot extremt objektiva och ovinklade artiklar där man recencerar IMF som inser att de måste vara mer “flexibla”, att premiärministern i Lettland gång på gång på gång dementerar en devalvering då den inte gynnar folket, och så vidare.
 
Jag hoppade av Swedbank vid 44 kronor men gick i fredags in med 50% av mitt förra kapital i Swedbank på kursen 36:60 kr och ska köpa fler så snart jag ser vart trenden bär. Jag tror inte att dessa spekulationer håller i längden.
 
Mina teorier kanske låter lite paranoida, men jag tror verkligen inte att banker och analyshus ger ut rekommendationer före de själva agerar. Jag tror inte heller att någon bank, inte ens de svenska, skulle dra sig för att lura upp så många småsparare på läktaren som möjligt bara för att kunna ta deras pengar. Nej, dessa drakar är rovdjur som vill få ut sina trejdingbonusar och är nog beredda att pantsätta sina mormödrar för att få sin vilja igenom.
 
Ahhhh, jag glömde en sak. Under resan upp till 62 kronor köpte SEB ofantliga mängder aktier. Ponera att de nu blankat dem igen och nu kan köpa tillbaka dem billigt igen. Har de sålt 20 miljoner aktier och kan tjäna 15-20 kr i snitt per aktie blir ju det snabba 3-400 miljoner kronor. Som alltså småspararna och andra lättlurade tar. Lägg därtill att man vid en utebliven devalvering i Lettland också har anledning att köpa tillbaka aktier med start redan nu då deras riktkurs ju ockås inprisat en devalvering. Jag är i alla fall nöjd med att ha hoppat av i någorlunda rätt tid och nu köpt tillbaka billigare. Det blir ju pengar det med. 
 
Lycka till med vad ni än gör. Och oavsett om ni köper eller inte så är det nog inte sista gången denna aktie svänger. Förhoppningsvis kanske den svänger mindre framöver…

Jag brukar säga att Swedbank inte är en aktie för änkor och faderlösa, men jag ska tillägga hjärtsvaga också..