Dagens slakt kommer att ske i öppningshandeln och det är givetvis de svenska bankerna, SEB och Swedbank, som har huvudrollerna. Di.se blåser onyo upp baltfrossan och skriver om devalveringar. I princip är allt sådant redan inprisat. Alla vet att regeringen både direkt och via IMF lägger undan miljarder för att kunna hjälpa baltikum och de svenska bankerna. Det har Borg sagt vid flertalet tillfällen tidigare. Det borde inte komma som en chock tycker man. Jag tror ändå att kursen åker på en rejäl törn de närmaste dagarna. Jag har därför bestämt mig för att inte köpa fler aktier förrän kursen visar en stigande trend igen. Nu börjar jag bli rejält tjock på Swedbank igen och det kan finnas goda affärsmöjligheter för den som väntar in en “botten” igen.

Sen ska man ha klart för sig att enda skillnaden mellan en devalvering och utebliven devalvering är att kreditförlusterna måste tas på extremt mycket kortare tid. Därav upplångingsbehovet. Slutnotan lär landa på ungefär densamma.

Jag tror i dagsläget inte på nyemissioner då det finns hybridkapital att ta av samt andra tänkbara lösningar. Det som däremot skulle kunna skaka fram ett kapitalbehov är just om flera av länderna devalverar. Då måste förlusterna tas snabbt och detta kan inte göras med hybridkapital utan med eget kapital. Intressant är då vilket rabatt som kommer att ges befintliga akiteägare eftersom inte ens förra emissionen blev fulltecknad.

Så den som sitter med Swedbank-aktier för 25 kronor kan lugnt sitta kvar i båten. De som däremot gick all-in på 50 får det tufft den närmaste tiden. Det är sådant som gör att jag förstår om vissa vill hoppa av i öppningen och chansa på att kunna komma in billigare senare. Nåja, nervdallret börjar om ca 93 minuter.

Avslutningsvis: Även om detta kommer som lite feber för småspararna så har drakarna prisat in det mesta i kursen redan. Sitt still i båten och invänta nästa kvartalsrapport då mer fakta kommer. Hoppas att en nyemission ger riktigt generösa villkor. Sälj inte i panik. Det blir tufft de närmaste dagarna men förmodligen sitter drakarna och väntar på botten för att där köpa på sig ruggiga mängder. Swedbank kommer inte att förstatligas.