Ingen har undgått att Swedbank’s rapport slog ner med buller och bång och jag vill här ge min syn på saken:

 • Banken gör en resultatförlust på nästan 7 miljarder
 • Av dessa är den större delen reservationer för framtida förluster – icke inkluderat panternas värden
 • Småsummor på ett par hundra miljoner är de i dagsläget realiserade förlusterna
 • Alla vet att det kommer att ryka ca 30-40 miljarder i baltikum
 • 5 miljarder i reservationer per kvartal de kommande två kvartalen täcker alltså upp hela förlusten
 • Bättre att sprida förlusterna än att ta hela smällen på en gång
 • Före reservationer och engångsposter tjänade banken 5.3 miljarder – ett av de bästa kvartalsresultaten i bankens historia
 • I stort sett komme hela intjäningen från den svenska marknaden (75% av utlåningen)
 • 75% av utlåningen räcker alltså för att prestera ett av dem bästa resultaten någonsin
 • Således är bankens grundstenar och hemmamarknad friska och sunda och lovar gott framöver
 • Sålänge banken tjänar pengar på en frisk och sund rörelse kan de överleva
 • Michael Wolf tar självklart höjd för kommande kreditförluster, varför skulle han inte göra det och därigenom riskera mer av sitt eget skinn och rykte?
 • Aktiekursen har gått från 270 kr till 42 kronor, ett tapp på 85%, det borde väl ändå prisa in vissa förluster?

När jag först såg rapporten fick jag själv en smärre chock. Men när man fått lite tid att begrunda den kändes allt genast betydligt bättre. Efter att initialt ha störtdykt 17% återhämtade sig aktien till som mest 3.4% men slutade på ca 7.9% back. Hur långt bak i tiden behöver vi då gå för att förstå vidden av tappet? Jo, så långt som för en dag sedan. Den som köpte Swedbank till i förrgårs stängningskurs har alltså tjänat pengar på Swedbank i och med att uppgången igår var något högre än tappet idag. Festligt va? Och vad som än intressantare är att dagens tapp, som inte blev högst begränsat, ändå blev begränsat under extrema volymer, hela 43 miljoner aktier, vilket är rekord för den period som jag har bevakat aktien. Detta om något tyder ju på att det finns många intressenter som tycker att det var värt att köpa aktien på dessa nivåer.

Vidare måste man säga att Wolf och company varit extremt öppna och raka i denna rapport. Här fanns inget som har kunnat tolkas som skönmålade storys ala USA. Det är min uppfattning att Wolf, inför sin era som VD, haft ärligt uppsåt i att försöka dra fram så mycket skräp ur garderoberna som varit möjligt och därigen ge sig själv en så “clean sleave” (bra start, eller “ren ärm” för den som vill) som möjligt.

Jag tror att den stabila kursutvecklingen som vi såg idag kan komma under press de närmaste dagarna. Men efter att ha sett de mest märkliga saker hända på denna börs vågar jag inte chansa. Jag tror på Michael Wolf när han säger att de har situationen under kontroll och att baltikum utvecklas som de tänkt sig. Håller sig bara Sverige också på fötter så kan det gå riktigt bra för Swedbank om 3 år, och i så fall kommer inte kursen att stå i 42 kronor, snarare 142 kronor.

Summa summarum tvekade jag ett litet ögonblick men bestämde mig sedan för att utöka mitt Swedbankinnehav med ytterligare 50% (preferensaktier den här gången). Det är dock inget jag skulle rekommendera vare sig änkor eller faderlösa att göra. Här gäller det att kunna undvara pengarna i ett par års tid om det vill sig riktigt illa.