Utöver mina månatliga besparingar har jag idag lyckats låna upp en del pengar på banken. Jag har turen att ha haft låga bolån som nu gör att jag kan låna på mig en del pengar att investera för.

Jag har haft en intressant diskussion med en vän om huruvida det är särdeles smart att låna pengar för att investera i aktier. Drar man det till extremer så kan man peka på Mats O Sundvist som ju inte lyckades göra speciellt bra affärer med den modellen, och säkerligen finns det många med honom. Som privat småsparare kan det ju också kännas dumt att låna på hus om det går åt pipan. Å andra sidan är det väl bara en fråga om tycke och smak om man väljer att ha pengarna i huset, aktier eller madrassen!?

Ränteläget idag gör att det är extremt billigt att låna pengar. Dock kommer räntan, efter april, med all sannolikhet bara gå uppåt, även om det kan dröja ett, två eller flera år. Men mer nedåt är väl tveksamt om de kan ta vägen. Kärnfrågan blir således om man har råd att fortsätta betala lånekostnaderna även när räntan blir högre? I mitt fall är det inte några problem. Vid någon punkt är det klart att situationen blir ansträngd, men jag anser att det är lång till den punkten.

Sen är det förstås också så att drömmen om att bli rik lockar väldigt mycket. Jag har lovat mig själv att aldrig ta ut dessa pengar förrän den dagen jag går i pension, och den dagen skulle det kunna bli en fin slant om det vill sig väl. Ponera att du själv har låga lån, bor i bostadsrätt/villa och har möjlighet att låna pengar till bolåneränta. Låt oss, som exempel, också säga att du lånar 100.000 kronor för att köpa aktier. Om du gör en hyfsad aktieaffär kan du räkna hem ca 15% i årlig avkastning, vilket är ungefär detsamma som att säga 100% över fem år. Detta är ungefär vad svenska börsen har presterat i snitt över de senaste 50 åren och kanske kan du placera pengarna bättre än så. Startar man idag med 100.000 kronor så skulle man om 30 år ha 100.000 * 2^6 = 6.4 miljoner kronor. De månatliga inbetalningarna används för att amortera av lånet på 100.000 kronor och du är således också skuldfri den dag du går i pension. Ponera vidare att den genomsnittliga räntekostnaden att låna dessa pengar är ca 10% (vilket jag tror kommer visa sig är högt räknat) samt att du inte amorterar på detta lån. Då har du efter 30 år betalat 300.000 kronor i räntekostnader. Därmed kan man konstatera att potentialen, som är långt ifrån självklar, åtminstone är väldigt stor, till och med om man skulle räkna på en högst medioker avkastning. Ser man utöver detta till att månadsspara en liten slant också blir kalkylen än mer gynnsamm, och räknar man med att gå i pension vid 67 års ålder istället så hinner kapitalet fördubblas ytterligare en gång till 12,8 miljoner kronor.

För den som har möjlighet att låna 500.000 kr på banken blir resultatet med samma parametrar som ovan istället 32 miljoner på 30 år (och 64 miljoner kronor om man går i pension vid 67 års ålder) och en total räntekostnad på 1.5 miljoner över 30 år och en restskuld på 400.000 kronor om du bara amorterat av 100.000 kronor som i det första exemplet. Men, notera också att många aktier ger en direktavkastning som kan återinvesteras eller användas för att amortera på lånen. Detta gör kalkylen väldigt attraktiv på sikt. Som om detta inte vore nog så inser den uppmärksamme att kalkylen inte kräver några fortsatt aktieköp. Man gör alltså köpen i dagsläget då det ser ut att vara ett väldigt gynnsamt läge. Detta borgar dessutom för att avkastningen de närmaste åren kan bli betydligt bättre än bara 15%. Många aktier bör kunna stiga med mellan 100-200% på bara 3-5 år framöver (min egen spekulation).

Rätt eller fel, jag låter det vara osagt. Jag kan dock konstatera att jag i dessa tider har chans att trygga hela min familjs framtid, och jag väljer att ta den.