Framgångssagan Oriflame fortsätter på många sätt. Dels levererade man en bra rapport för Q4. Sedan att kursen bottnade vid 180, då jag köpte, rusade den snabbt upp till 229, där jag sålde. Sedan dess föll aktien handlöst tillbaka till strax under 200-strecket. Jag köpte då på mig nya aktier. Efter ett par dagars stiltje och massiva förluster i Swedbank kom jag på den sluga idén att jag kunde ta pengarna som legat still i Oriflame och investera i Swedbank. Då skulle snittkursen för Swed minska samt vinstpotentialen öka.

Ja, så kan ju ett markant arsel till aktiehandlare resonera. För det som hände var att en aktie som redan var usel blev ännu mer usel (Swedbank för er som inte förstod det), medan den som var bra (Oriflame) steg nästan ofattbara 9% under gårdagen och står nu i 218 kr. Resan kan ta ett smalt steg bakåt idag, men jag är helt säker på att kursen är på väg uppåt på sikt.

Vad gör då undertecknad. Kliver han av några positioner på Swedbank för att hoppa på Oriflame!? Nejdå, han sitter kvar på det sjunkande skeppet. Varför tjäna pengar när man kan se dem försvinna istället. Okej, jag är ironiskt. Jag vet att Oriflame är ett kanonbolag och kommer att generera många glada kronor, men potentialen i Swedbank är bara för grym för att ignoreras. Det är värt några hundår i bolaget för att sedan kunna titulera sig Swedbankmiljonär om ett decennium.

Jag ville med mitt exempel bara visa att bra bolag alltid går framåt. Det gäller att hitta de som tjänar pengar. Markanden är utsatt för spekulation och vad som helst kan hända, när som helst. Det enda man vet är att kursen, över tid, stiger för bolag som tjänar pengar och sjunker för de som inte tjänar pengar.

“Jag köper hellre ett fantastiskt företag till ett bra pris än ett bra företag till ett fantastiskt pris” – Warren Buffet

“Jag borde göra som Warren Buffet, men jag kör huvudet i sanden och köper ett bra företag till ett fantastiskt pris istället” – Pilsnernils