Utvecklingen i USA har varit allt annat än munter. Dow Jones ner 3.4% och Nasdaq ner 3.7%. Det vi ser nu är egentligen precis vad jag skrev om tidigare, nämligen det att fallhöjden i vissa verkstadssektorn, och tekniksektorn, nu börjar ta ut sin rätt gentemot finanssektorn. På en i övrigt fritt fallande börs hittar vi de stora vinnarna i form av bankerna. BoA är upp över 5%, Citigroup över 10% några mindre banker är upp över 25% etc…

Ledande USA-index är ner ca 18% för året, att jämföras med Stockholm som är ner 6%. Samtidigt ska man komma ihåg att Stockholm gick in i året med en omotiverad uppgång, och sedan dess är det främst bank och finans som har dragit ner resten av börsen. Det betyder förstås också att, om det vill sig illa och alla sektorer fortsätter ner, att index kan dala betydligt mer. Men jag tror inte det blir så illa. Dessutom backade Stockholm betydligt mer än USA förra året varför Stockholm rent av har en del att ta av. Vidare har kronan tappat stort mot dollarn vilket kommer att gynna de exportföretag som är exponerade mot USA.

Kommande siffror för Q1 kommer att bli katastrofala, men detta är redan inprisat. Möjligen får man några veckors reaktion, men därefter tror jag vi börjar se en mer stigande trend, faktiskt. Så trots att det just nu ser mörkare ut än någonsin tycker jag mig se ljuset i tunneln. Senaste veckan har det inkommit en hel del makrostatistik från USA som inkommit över förväntan. Om än inte mycket, så åtminstone “över förväntan”. På något sätt känns det mest som om den senaste tidens fall är finansvalparnas barnsliga protester mot att Vita Huset inte svarat på deras böner tillräckligt snabbt. Men de blir bönhörda, och vi kommer att se effekten av det, snart. Jorden fortsätter att snurra och vi måste allt jämt äta för att överleva. Många av oss måste rent av gå till jobbet även imorrn för att få pengar att köpa mat för.