Tags

, ,

Som en följd av den sena händelseutvecklingen i fredags desimerades mina portföljinnehav markant. På rykten om att flertalet amerikanska banker skulle kunna komma att förstatligas rådde under ett par timmar fritt fall på bankaktier. Bank of America var som mest ner över 30%. Detta påverkade förstås också Sverige. Vid stängning hade Swedbank tappat nära 10% och de övriga bankerna mellan 5-7%. Vid USA-börsernas stängning hade  Bank of America tappat hela 3%. Nej, jag har inte glömt en nolla. Det räckte nämligen med att ledningen för BoA gick ut och meddelade att banken stod stark samt att man varken skulle behöva vare sig statlig finansiering eller ytterligare kapital, för att investerarna åter skulle repa mod. Stackars de som sålde för 30% back… Notera dock, ingen kan sälja utan att någon köper, med andra ord, många tjänade grova pengar på att våga köpa när alla andra sålde…

Många i Sverige fick såklart panik och sålde ut sina innehav. Själv fick jag köplust. Jag sålde av rejäla proportioner av verkstad och gick in än tyngre i Swedbank. Om den här farsen fortsätter är jag snart nära nog “all in” i denna aktie. Det känns lite dumt att sitta så tung på en post och det är kanske inte det mest förnuftiga man kan göra. Men den som läser detta måste förstå att hela mitt resonemang grundar sig i två punkter:

1. Jag tror inte att Swedbank kommer att varken förstatligas eller gå i konkurs.
2. Jag behöver inte mina pengar imorrn. Det här är ju åter mitt pensionskapital.

Ser vi 5 år framåt i tiden så har jag ohyggligt svårt att se hur någon av verkstadssektorns bolag skulle kunna slå den extremt nedkörda finanssektorn. Man skall komma ihåg att finansmarknaderna måste fungera innan resten av ekonomin kan fungera. Många av mina portföljbolag har en uppsida på strax under 100%, vilket dessutom förutsätter en relativt långt gången högkonjunktur. Nyckelord här är “långsiktighet”. Det är klart att det kommer att svänga rejält framöver. Ljuspunkter kan dock vara att det verkar som om vi har ett första stöd vid 26:80 kr, vilket också var ett stöd senast.

Själv köpte jag Swedbank som en galning i fredags. Tyvärr fick jag betala mellan 27:20-27:60, och lyckades såleds inte träffa botten, men är fortfarande garanterad en direktavkastning på 17%. Det blir intressant att se vad som händer på den svenska marknaden idag. Mycket borgar för en rekyl i bankaktierna, vilket skulle kunna lyfta hela börsen. Jag tror att vi närmar oss botten för Stockholmsbörsen och det är snart läge att kliva på en tjurfond för första gången.