Valutakurserna speglar att förtroendet för den svenska kronan just nu är på botten. Alla tycker det är märkligt att dollarn står i nästan 9 kronor. Men vid förra krisen var den uppe i över 11.35. Det var åtminstone den kursen jag fick betala på mitt Handelsbanken Visa-kort när jag tog ut pengar i en amerikansk automat (så visst påslag kan man ju räkna med). Ytterligare sänkningar av reporäntan, som kan vara att vänta redan i april, lär inte förstärka kronan precis. Vi ser en utveckling som kan gynna exportbolagen, men knappast dig och mig som konsument.

Gillar man att spekulera på börsen, varför inte köpa en valuta? Hade du köpt dollar för ett halvår sedan hade du haft 50% vinst idag.

Fotnot:
En av de större missar jag gjort var när jag köpte Sandvik för 39 kronor och sedan sålde vid ungefär 45. Aktien fortsatte sedan att stiga till en topp på 57 kronor. Detta visar styrkan i aktien och vad den kan prestera när optimismen väl återfinner sig. Starkare dollar borgar ju också för verkstadsbolagen, även om det är effekter som lär dröja. Detta talar åter för att det kan finnas läge att köpa verkstad vid nästa dipp.