Gårdagen bjöd på en hel del spännande moment och det svängde rejält. Swedbank vara nere i 27kr-nivån men återhämtade sig mot slutet. Det visar viss styrka. Möjligen kan jag få rätt i att 27 kr är ett starkt stöd. Brakar vi genom det golvet är det svårt att sia om var nästa stöd finns. Man skall dessutom betänka att 27 kr idag är att betraktas som 22.50 kr i jämförelse med sist vi var på samma nivå, för då visste man inte att utdelningen skulle bli 4.50 kr, snarare var ju noll kronor i utdelning redan diskonterad. Varför sjönk då inte kursen mer igår? Tja, jag misstänker att direktavkastningen för aktien är fruktansvärt lukrativ för många småsparare, i synnerhet de som placerar långsiktigt och inte lika spekulativt som resten av börsen. Man leker inte med en direktavkastning på 17% i allmänhet, och pratar vi ett underliggande värde som redan är kört i botten och snarare ser ut att ha sina ljusaste stunder framöver så bör det dyka upp ett stort motstånd vid dessa nivåer.

Swedbank har redan kostat mig en del pengar, åtminstone om man väljer att se glaset som halvtomt. Ser man det istället som halvfullt så har jag en fantastisk investering där jag i många år framöver kommer att kunna se fram emot goda utdelningar. Och som jag sagt tidigare, jag kommer att kunna tacka Swedbank för kalaset. Med denna utdelning kommer de att ha skänkt mig all aktier på bara några år. Enbart utdelningen kan betala av aktierna om fem år, högst 10. Enbart kursen har garanterat betalat av allt om 3 år. Det finns så mycket marginaler av “nedkördhet” att ta av att det faktiskt kan räcka med VD-bytet i April för att media skall skriva lite snällare saker om banken och att marknaden skall bli mer positiva igen.

Det visar sig att Credit Suisse och Morgan Stanley är de största blankarna av Swedbankaktien. De har kört ner kursen fullständigt och har allt att vinna på att fortsätta baissa den, vilkte de också gör.

Jag har hört historierna, “Man skulle ha köpt bankaktier i början av 90-talet”. Jag kommer säga, “Jag köpte bankaktier 2009”. Historien upprepar sig. SEB stod i mellan 4-5 kr under 2 kvartals tid 1992, mellan oktober och april. När aktien sedan började röra på sig gick den från 5 kr till 54 kr på ca 8 månader.

Dessa stora kriser drabbar ofta banker eftersom de är naven i hjulet. Men historien upprepar sig som sakt och det gäller att våga när ingen annan gör det. I detta fall finns det gott om fundamenta att luta sig mot dessutom. Jag kan bara rekommendera alla att köpa. För all del, köp SEB också om det känns bättre, eller SHB för den delen. Alla blågula banker är tokbilliga för tillfället.

Tabellen nedan, som är hämtad från VA.se, visar vilken extremt skev värdering som råder på de svenska bankerna. Är det då en slump att kurserna blivit så nedkörda? Knappast. Utländska banker har så mycket pengar att de lätt kan manipulera kurserna på lilla stockholmsbörsen. Genom att rekommendera än det ena, än det andra, genom att blanka och påverka media kan vi se stora kursrörelser. Signaturen “Mammaledig” noterade att det i dagsläget finns 25 miljoner blankade swedbankaktier. Om blankningen började vid 120 kr (vilket är lågt räknat) så blir det en förtjänst om (120-27)*25E6 = 2.3 miljarder, eller, 25 miljoner för varje krona som kursen sjunker. Det är mer än du och jag tjänar på ett år ;o)Blågula Tokbilliga Banker