Jag skrev imorse detta inlägg i ett forum gällande Swedbank:

Hej igen,

Jag tycker också det är jättekul att dela med sig av sina tankar och funderingar. Här på forumen finns många kunniga (fast också mycket skit) att ta in. För att lättare hantera olika strategier startade jag http://www.aktievinst.se, där jag gör det lite mer offentligt vad gäller just mina strategier och placeringar. Jag använder också siten som en kanal att skriva om missnöje etc.

Med detta sagt tror jag att du ska hålla dig till den strategi som du själv känner för. Jag tror att du, med din kortsiktiga strategi har gjort helt rätt under de senaste 18 månaderna. Det har verkligen varit en mummans tid för alla snabba affärer. Själv gick jag på allvar in på aktiemarknaden i januari 2008. I september samma år pytsade jag åter in en stor summa pengar i systemet. Dessa stålars är mina “pensionspengar” och eftersom jag har nästan 35 år kvar dit så kändes det som en kul grej att försöka spekulera lite.

Jösses om jag har lärt mig mycket… Jag lärde mig allt du säger. Var nöjd med vinsterna, lär dig var tak och botten troligen hamnar, bli inte girig och var mer negativ än positiv så kommer du oftast att ha rätt. Det har varit en lätt och fugnerande strategi i dessa tider, även om jag själv inte lyckades lite till den. Jag satt med innehav i några “favoritbolag”, t.ex. Alfa Laval, SSAB och ABB fööör länge, och tappade stora pengar. Men nu, ett år senare, har jag lärt mig massor. Om trenden går ner, sälj, sälj för fan och gör det fort. När tusan hörde man en analytiker säga, “Helvete, sälj allt ni äger, fort som fan, båten håller på att sjunka och det går åt helvete för snabbt…”.

Klyschor som, “sov med trenden”, “let the trend be your friend”, “fånga inte fallande knivar” etc etc har alla lärt mig något. MEN, och sanna mina ord (om jag nu har rätt, men det är min teori i alla fall). Att göra kortsiktiga affärer och tjäna pengar på dessa är oerhört mycket lättare i en nedåtfallande trend. Åter, jag är INTE en expert, men jag har funderat mycket och detta är min teori. I en nedåtfallande trend kommer det kontinuerligt spekulationer om uppgångar, “bear market rally”, som man kan profitera stort på. När marknaden letar efter en botten blir det en otroligt skakig och volatil marknad, åter ger detta stora möjligheter att ta hem snabba vinster. Denna volatilitet fortsätter, det är som en sinuskurva som först har en enorm amplitud, men som varteftersom dämpas och konvergerar till ett stabilt värde. Detta värde bör då ligga över den absoluta botten, men under topparan för ett bear market rally. Jag undrar om vi är på väg att se detta mönster redan nu. Detta skulle i så fall betyda att du, som kortsiktig trader, får mindre och mindre marginaler eftersom du måste ta hem vinsten strax innan toppen och sälja strax innan botten. Ju längre vi kommer i konvergeringen desto svårare blir detta att tajma. I ett uppåtgående trend är det näst intill omöjligt att göra bra kortsiktiga affärer då volatiliteten inte är jämförelsevis så markant som idag.

Den situation som råder idag, och möjligheten till kortsiktiga affärer har nog inte varit så god på vääääldigt länge, och är en situation som säker bara uppstår efter stora kriser och bubblor. Men du gör HELT RÄTT i att utnyttja den.

Vidare, i fallet med Swedbank. De allra flesta bedömmare på marknaden tycker det är en bra investering om man klarar att dubbla sina pengar över 5 år. Uträknat i procent blir detta ungefär 15% per år. Betänk sedan att du med swedbanks aktie, om du köper den idag, eller ännu bättre, om du lyckas fånga den för 27 spänn, då får du en direktavkastning 17%. Slutsatsen blir att så länge Swedbank delar ut 4.50 så har du en fullständigt otrolig direktavkastning på dina pengar. Men, det slutar inte här, ponera vidare att Swedbank en dag vänder trenden och börjar tjäna stora pengar, då kommer kursen att rusa. Inte bara är du garanterad 17% direktavkastning, utan du har en enorm kurspotential också. Minns nu att när marknaderna fungerar igen, vilket kan ta en längre tid, så har du en uppsida på aktien om nästan smått ofattbara 1000%, och detta för en bankaktie. Men, de ljusa punkterna slutar inte här. Du har även en garanti mot att ditt kapital skulle tappa i värde pga av inflation, vilket är en stor fördel med aktiekapital.

Nu kan man tro att fördelarna upphör här, men icke. Det fortsätter. När Swedbank gick som bäst under föregående år delade man ut 9.00 kr (tror jag). Det är därför fullt rimligt att tro att utdelningsnivån kommer tillbaka hit så snart Swedbank slutar tvingas till stora endskrivningar och börjar dra in storkovan igen. Detta må ta några år till, men det är fullt möjligt och i allra högsta grad troligt. Går du in i aktien för 27 kr (vilket du ju hoppas på att kunna göra) så kommer du förmodligen, i framtiden, kunna ta hem en direktavkastning på investerat kapital på över 30% per år (den kalkylen är icke inflationsgrundad eftersom jag inte har räknat upp värdet på dagens aktiekurs). Men exemplet visar vilken fullständigt överlägset trygg/bra/stabil placering detta SKULLE KUNNA bli.

Jag tror det är något åt min scenario som det kommer att bli. Det kan bli så att Swedbank år 2010-2013 inte delar ut något till A-aktieägarna, men jag ser det som föga troligt. Preferensaktien är garanterad utdelning sålänge det finns något att dela ut, dvs så länge de tjänar pengar. Kom ihåg att de ännu tjänar flera miljarder i kvartalet.

Jag vet att en rekyl, i synnerhet i denna aktie, skulle kunna komma väldigt snabbt, se bara på SEB. Jag åker snart bort på semester en vecka och kommer inte att sitta framför datorn. Jag nöjer mig därför med en kurs om 30 kr/aktie för att veta att min teori ovan kommer att göra mig lycklig i många år framöver.

Summa av kardemumma. Tycker man att 15% avkastning per år är en bra avkastning (slår snittet av börsindex sedan 100 år tillbaka i tiden), så talar i princip allt för denna aktie. Den enda smolk som finns i bägaren, är när ett företag eventuellt går i konkurs. Staten har redan sagt att man inte kommer att tillåta någon av de fyra stora bankerna att gå i konkurs. Jag tror inte det blir en nyemission till eftersom man redan är med i bankgarantin och förmodligen hellre skulle ta del av de nya 50 miljarder som staten ställer upp med än att fullständigt krossa värdet för sina aktieägare genom att be om ytterligare pengar. Men detta är bara min åsikt.

Åter Liiza, jag är själv värsta sortens rookie inom detta område. Jag lyssar mycket på de mer erfarna här på forumet. Jag vill inte påverka folk att göra saker mot sin vilja. Jag förklarar enkom hur jag själv resonerar.

Med allt ovan sagt, så är det lätt att förstå varför de “långsiktiga” ser köptillfälle nu medan de mer spekulerande väljer att avvakta lite till.

Kom också ihåg, allt som publiceras i media och av analytiker sträcker sig ta mig tusan inte längre än en halvmeter fram i tiden, okej, ett halvår ska det vara. Där upphör all rim och reson. Ett företag som köper ett annat företag skulle aldrig ha råd att köpa på samma grund som du och jag kan köpa små, pyttesmå, andelar. I dessa tider är det måååånga företag som ser köplägen av undervärderade företag, och jag vill hävda att Swedbank är grymt undervärderat.

Till sist, puh (det blev långt det här), så vill jag rikta enormt mycket kritik till Swedbanks ledning som har misskött sig å det grövsta. De borde ha strukit utdelningen, de borde ha kommunicerat mer med media, de kunde ha förklarat varför de är minst lika bra som alla andra banker etc etc. Men kanske blir det ändring nu med nya VD:n.