Det är en knepig situation på börsen just nu. Samtidigt som USA-börserna har backat rejält i år fortsätter Stockholmsbörsen att visa motstånd. Visserligen har alla OMX-index rasat mer än USA börsen de senaste 18-månaderna, men det förklarar inte allena varför gapet mellan de båda växer. Samtidigt trillar allt fler makroekonomiska siffror in som visar på att det finns ljusglimtar på marknaden. Jag har tidigare nämnt “Inköpschefsindex” och “Baltic Dry Index”. Jag läste förövrigt att Baltic Dry Index för tillfället visar den kraftigaste uppgången sedan 1985, och det på en kurva som sett ut som en fritt fallande sten i vakum det senaste året. Nu visar det sig att antalet nya arbetslösa som ansöker om statligt stöd faktiskt minskat, om än väldigt lite, i USA. Även Michiganindex som speglar de amerikanska konsumenternas syn på ekonomin har ökat något. Vidare ser man att efterfrågan på koppar ökar igen.

Priset på koppar har stigit med ca 300 dollar/ton och står idag i 3400 dollar/ton. Det motsvarar en ökning om nästan 10%. Även om Bloomberg idag publicerar att de statliga paketen i Kina börjar komma igång, varför det ligger nära till hands att tro att det är Kina som åter behöver metaller, ska man inte dra allt för stora växlar. Kopparpriset kan nämligen ha ökat något i takt med att produktionen har minskat. På sistone har det visat sig nästan mer lönsamt att behålla kopparn i backen än att sälja den till förlustpriser. Detta driver förstås priset uppåt. Min poäng i detta virrvarr är att någon ändå är beredd att betala ett ökat pris för den. Någon kan alltså inte vara utan koppar. Vem och till vad vet ju inte jag. Jag säger bara att det är en liten strimma av hopp, som faktiskt går i rakt motsatt trend mot för vad vi har sett på sistone.

Oljan står så lågt att tom araberna funderar på att valla kameler i väntan på att priserna ska gå upp, ändå stiger bensinpriset. Fullständigt löjligt och omöjligt om det inte vore för att någon ser en efterfrågan som inte ger vika. Detta betyder inte heller att ekonomin håller på att vända, men det ger en vink om att vi är i ett bottenträsk och guppar.

Sett till OMX-index så skakar det rätt mycket just nu, precis som många förutspått att det skulle göra. Jag ser det fortsatt rätt märkligt att Stockholmsbörsen har vågat sticka från USA så mycket som den gjort. Detta har gjort att index har stigit på sistone och jag skulle inte utesluta en nedgångsfas, om än mindre, kanske 10 punkter från dagens 207. Vidare finns det mycket skit att lyfta fram i kommande rapporter. Q1 blir tråkig läsning för många och Q2 dito. Vid dessa rapporttillfällen kommer marknaderna dock att läsa det som finns mellan raderna i rapporterna, dvs, “Hur ser framtiden ut”. Minsta lilla ljusning på lastvagnssidan kommer att få volvo-aktien att skjuta i höjden, tro mig. När den dagen kommer vet ingen, men att det blir så är ett faktum. Kursen har redan rusat på toknyheter. När gruvindustrin säger att man säljer igen så händer samma sak där.

Jag tolkar den starka avslutningen under gårdagens handel i USA (men faktiskt även i Sverige) som den den girige mannens rädsla för att missa en uppgångsfas. Det har de facto inte framkommit en skit mer än tidigare, och då menar jag mellan klockan 20 och 22. Ändå ruser kurserna nästan 3 procent från bottennivåerna. I Stockholm såg vi samma fenomen från ca -2% till en stängning på -0.5%, och detta trots att USA var kraftigt på väg ner. Enda sättet att tolka detta är att handlarna är försiktiga i inledningen då de har tid att chansa, men sedan måste krypa till korset. Detta skulle i så fall, sett över en 3-6 månadersperiod, båda väldigt gott för min portfölj där i stort sett alla bolag rapporterat bra resultat.

Marknaden letar inte efter signalen om en stigande trend, den letar efter en signal som bekräftar att vi är på botten. Senaste veckan har det kommit två-tre stycken till… För den som är intresserad är detta faktiskt rätt kul och lärorikt att följa. Jag kan ju inte detta, jag försöker bara, men jag lär mig mycket och blir bara mer och mer intresserad av ämnet.

Jag tror vi slutar på plus idag, eller åtminstone nära nog nollstrecket, trots att index borde tryckas ner. USA presenterar detaljerna i stimulanspaketet och beslut fattas över helgen. Så det är alltså en risk att sitta med papper över helgen (USA stängd på måndag dessutom). Samtidigt undrar man ju om USA har råd att presentera ett dåligt paket!? Snart vet vi.