Tags

,

Klart nu är att Industrivärden, det kanske mest cykliska av alla investmentbolag, gör en brakförlust för 2008. Vilket var väntat. Substansvärdet är dock högre än väntat. I december var det 62 kr/aktie och i januari 69 kr/aktie. Det motsvarar ca 5 kr högre än dagens kurs. Skuldsättningsgraden är högre än det långsiktiga målet, men så är också tiderna exceptionellt ofördelaktiga. Jag gillar Industrivärdens placeringar och med tanke på den fördelaktiga ingångskursen på under 40 kr finns det inget som jag inte tolkar positivt i rapporten. Industrivärdens tid kommer om ett par år. Kan man leva med 11% direktavkastning ett år till så kan vi nog se lite högre kurser. Nackdelen nästa år kan vara att bolaget kommer att dela ut mindre. Så man får hoppas att kursen stiger med mer än 4.50 kr till dess, vilket den nog gör med tanke på att den borde upp ca 5 kr redan nu med avseende på dagens rapport. Då handlas den alltjämt med en rabatt om 30% vilket är högre än många andra investmentbolag.

MTG lämnar en rapport som ligger helt i linje med förväntningarna. Visserligen missar man resultatmässigt SME’s insamlade estimat med ungefär 13%, men man klarar av att både öka omsättningen och öka marginalerna i sin allt starkare nischprodukt, fri-tv. Att bolaget dessutom ger 5 kronor i utdelning var faktiskt klart över mina förväntningar, men ack så välkommet.

Lallarna på Di.se håller som bäst på att snacka ner bolagen, ja båda två, med nya krigsrubriker om vilka enorma förluster de gör och hur ofantligt långt ifrån målen de hamnar. Men kurserna stiger i skrivande stund för både Industrivärden och MTG.

Både Industrivärden och MTG har mitt fortsatt fulla förtroende och har således också en given plats i den långsiktiga portföljen.

Därmed har MTG, Millicom och Oriflame alla rapporterat. Milli och Ori långt över förväntan och MTG med ett resultat som kommer att lyfta kursen till ca 175 kr inom ganska snar framtid. Det är i alla fall min gissning. Det är bara Millicom, den kanske starkaste av dem alla, som jag inte lyckades fiska upp från botten.