Tags

, , ,

Redan på Karl den XII’s tid dammade det rejält om de ryska naturtillgångarna, och även om det på den tiden mest var fråga om just dammpartiklar i ordets rätta bemärkelse verkar det som om partiklarna ännu inte nått marken. Ryssland är och förblir den gemensamma nämnaren för mången akiteanalys och vidare också en riktig mardröm för många småsparare. Men jag anser att det nu enbart handlar om timing. Den ryska marknaden har långt till stabilisering, men har man råd att ta en nedgång på ytterligare 20% från dagens nivåer kan man vara med om en kraftig initial rekyl uppåt när det väl vänder. Många analytiker väljer idag att gå in försiktigt i rysslandexponerade tillgångar.

Jag kan erkänna att jag gick in i Vostok Nafta för några månader sedan då kursen rasat från 150 kr. Jag köpte ett gäng för 24 kr/st och sedan fler för 19:40 kr/st. Det tog bara några dagar innan kursen stod i 53 och jag kände mig rik. Hela kapitalet som jag förlorat under 2008 var åter på kontot. Efter ytterligare några dagar var jag lika fattig igen. Så trots att jag klarade mig från de stora rasen har jag i dagsläget all respekt för värderingen av ryska tillgångar. Med detta sagt kan man fråga sig varför det ingår så mycket Rysslandsexponering i min portfölj. Både Oriflame och MTG har stora andelar i Ryssland. Oriflame via försäljning och MTG via amerikanoterade bolaget CTC Media. Utvecklingen på Rysslandsmarknaden avgör således mycket av riskaptiten för dessa bolag på hemmaplan. Ni som läser in blogg regelbundet, vilket är en ökad skara (tack), vet Oriflame endast är en kort position för mig, medan MTG är en lång. Det som gör att jag vill köpa dessa tillgångar är viljan att vinna stort i grund och botten, och övertygelsen om att dessa bolag är för nedtryckta i det korta perspektivet.

MTG har en extremt stark kassa, åtminstone vid senaste kvartalsrapporten, har låg exponering i Metro (1% av MTG’s värde), men desto större i CTC Media. Kursen är idag 30% av vad den en gång var, samtidigt som mediakonsumptionen lär förbi rätt stark, även i östländer som Ryssland.

Köpet av Oriflame har jag motiverat tidigare och kan idag konstatera att kursen stigit 13% sedan jag gick in på 182 kr. BT (Börstjänaren) lämnar idag en positiv TA för aktien med ingångkurs om 192 kr, samma som analytikerna på Placera.nu valde att ta in aktien på. Med detta sagt är jag grymt sugen på att ta hem halva vinsten. Man vet ju trots allt inte hur det kommer att gå i Ryssland.

Givet dagens rapport av Tele2 som har en extremt stor exponering mot Ryssland och som fortsätter att investera tungt i landet, känns det mindre vågat att sitta kvar med konsumtionsvaror som smink och media. Månne är det detta som gjort att jag numer öveväger att sitta med hela innehavet i Oriflame över rapporten…

Jag har åter valt att spetsa portföljen med en björntillgång, och återigen verkar den göra mig besviken… Men den här gången behåller jag den kanske ett tag till…